Home Vijesti Sahranjen Savko Pećić Pesa

Sahranjen Savko Pećić Pesa

0

DERVENTA – Derventski književnik i novinar iz Dervente Savko Pećić sahranjen je danas na pravoslavnom groblju u Potočanima.

Pećić je bio potpukovnik Vojske Republike Srpske i bivši komandant Osinjske brigade i sahranjen je i uz vojnu počast.
Sahrani je prethodila komemoracija u Centru za kulturu, koju je organizovala Gradska boračka organizacija i Srpski književi klub “Vihor”.
Gradonačelnik Dervente Milorad Simić rekao je da je Pećić bio pisac, hroničar, borac i čovjek koji je primjer kako treba animirati porodicu, o kojoj je govorio uvijek sa posebnom brigom i pažnjom.
“Zadovoljstvo mi je što smo dugi niz godina bili prilično bliski”, dodao je Simić.
U ime Udruženja rezervnih vojnih starješina VRS penzionisani pukovnik Miko Škorić rekao je da je Pećić bio njegov kolega, koji je sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje Derventi i regionu.
On je napomenuo da je Pećić formirao brigadu koja je učestvovala u oslobođenju Dervente i cijelog posavskog dijela do Broda, nakon čega su uslijedile druge obaveze i dužnosti koje je uspješno obavljao.
Prema njegovim riječima, Pećić se borio za poboljšanje statusa boraca i bio je predsjednik Gradske organizacije Starješina VRS.
Predsjednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujičić rekao je da je Pećić ostavio pečat u brojnim oblastima života u Derventi, a da se posebno isticao u društveno korisnom radu i bilježenju događaja svog grada od rane mladosti.
U ime Srpskog književnog kluba “Vihor” Nenad Simić je rekao da je Pećić bio najznačajniji hroničar novijeg vremena.
Telegram saučešća povodom Pećićeve smrti uputio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić, te predstavnici Rukometnog kluba “Derventa”.
Komemoraciji i ispraćaju prisustvovao je velik broj prijatelja i poštovalaca iz Dervente i drugih opština Republike Srpske i regiona.
Pećić preminuo je u srijedu, 16. marta, u 73. godini poslije borbe sa teškom bolešću.
Bio je dopisnik “Glasa Srpske”, Radija Republike Srpske, Derventskog lista, Posavskih novosti, “Svitanja”, “Vidika”. Objavio je 14 knjiga proze i poezije, sarađivao sa stručnim časopisima za kulturu i književnost u Republici Srpskoj i regionu.
Adblock test (Why?)