Home Biznis Sajam nauke, inovacija, tehnologije i robotike ‘Maker Faire Sarajevo’ tokom vikenda

Sajam nauke, inovacija, tehnologije i robotike ‘Maker Faire Sarajevo’ tokom vikenda

0

 Sajam nauke, inovacija, tehnologije i robotike “Maker Faire Sarajevo” biće održan tokom vikenda, 3. i 4. juna u Domu mladih i na platou KSC Skenderije, a organizator je asocijacija FabLab.

Između ostalog, biće predstavljena jedna od najvećih tehnoloških inovacija dosad – mobilni laboratorij “Lab on Wheels”, koji dolazi iz Češke, upakovan u posebno dizajniranu prikolicu.

Kako ističu organizatori, ovakvi laboratoriji su rijetkost. Ovo je najveća te vrste na svijetu, a cilj je pokazati mladima najnovije tehnologije iz svijeta nauke.

Jedna od atrakcija je i prezentacija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci koji će predstaviti prvi integrisani čip, poluprovodničke tehnologije, koji predstavlja najsofisticiraniji tehnološki proces, na kojem su radili pet godina. Riječ je o prvom čipu ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Uz učešće oko stotinu izlagača, svi koji posjete sajam moći će zakoračiti u virtualni svijet uz upotrebu najsavremenije VR opreme, vidjeti robote, velike 3D printere, te druge inovacije naučnih instituta, laboratorija i tehnoloških parkova iz BiH, Hrvatske, Srbije, javlja
.

Biće upriličene STEM radionice, sa mnogo zabavnih eksperimenata, projekata i izazova za najmlađe posjetioce.

Otvaranje sajma planirano je u subotu 3. juna od 10 do 18 sati, a trajat će do nedjelje 4. juna do 15 sati.  Ulaz je besplatan.

Adblock test (Why?)