Home Vijesti Saks: Flertujemo sa trećim svjetskim ratom

Saks: Flertujemo sa trećim svjetskim ratom

0

BEOGRAD – Poznati ekonomista Džefri Saks rekao je da je rat u Ukrajini počeo prije osam godina te da ovo nije prva godina rata, već deveta, kao i da sve više eskalira jer, kako je rekao, Pentagon danas upozorava Vašington da mogućnost nuklearnog rata postaje realna.

“U međuvremenu, papa Franja je već ocijenio da je ratom u Ukrajini započeo svjetski rat. Imamo sada rat u Ukrajini, Izrael bombarduje Iran, Amerika i Kina su na ivici direktne konfrontacije povodom Tajvana. Ovo su zaista opasna vremena i ako ovo eskalira, mi već sada flertujemo sa trećim svjetskim ratom”, rekao je Saks za Politiku, prilikom posete Beogradu kao gost Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj.
On vjeruje da postoji način izlaska iz krize i da to podrazumijeva da SAD promijene svoju spoljnu politiku, kao i da oko 150 zemalja u svijetu koje nisu u NATO i nisu saveznici SAD, ne računajući Rusiju, dignu glas u Generalnoj skupštini UN i zatraže momentalni prekid vatre i početak mirovnih pregovora.
Prema procjeni Saksa, mirovna uloga velikih neutralnih država kao što su Argentina, Brazil, Kina, Indonezija, Indija, Turska i Australija, mogla bi da bude odlučujuća, jer su one članice BRIKS-a, koji održava, kako je rekao, fundamentalni fenomen – da je doba zapadne dominacije svijetom završeno.
“Indija i Kina zbirno imaju 2,8 milijardi stanovnika, odnosno 36 odsto svjetske populacije. BRIKS predstavlja i veći dio proizvodnje od G7, ima veću kupovnu moć stanovništva. To je najveća geopolitička promena koja se dešava pred našim očima, a u nekim dijelovima američkih političkih resora toga još nisu svesni”, ocijenio je Saks.
Na pitanje kakva bi mogla da bude dalja geopolitička sudbina manjih, neutralnih država, kao i Srbije, zbog rata u Ukrajini, Saks je rekao da bi volio da Indija, Brazil i druge zemlje kojima se “ne mogu tek tako uvrtati ruke”, pokrenu akciju da smjesta počnu mirovni pregovori i da se rat što prije završi.
“I tu dolazi do značaja grupacije G20 za proces koji nazivam promjenom strukture svijeta. Oni su složno za mirovne pregovore i prekid rata u Ukrajini”, istakao je Saks.
Komentarišući mogućnost “podjele svijeta na G2” odnosno Ameriku i Kinu, Saks je kazao da je to iluzija te da SAD danas više ne upravljaju svijetom, a to ne može ni Kina, odnosno nijedna država ne može da upravlja svijetom.
Saks navodi da je realnost da je svijet sada multipolaran,  ali da za to nema političkog priznanja, kao ni stavova koji treba da podrže siguran multipolarni svijet.
“Kina će nadalje biti veoma uticajna, SAD će naravno ostati uticajna. Ipak, Kina ima brojne domaće razloge za zabrinutost, na primjer – osetan pad demografskog rasta. Kina ima važnijih briga od toga da li će preuzeti ‘vođstvo’ nad svijetom. Trebalo bi da imamo međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu i povelji UN”, zaključio je Saks.

Adblock test (Why?)