Home Svijet Šalje li NATO nakon tenkova i svoje avione Ukrajini preko Poljske

Šalje li NATO nakon tenkova i svoje avione Ukrajini preko Poljske

0

Šef europske diplomacije Josep Borrell izazvao je krajem veljače u svjetskim medijima pravu senzaciju. Europska unija, kazao je tada visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, poslat će Ukrajini čak i – borbene zrakoplove.

Pričalo se o zrakoplovima sovjetske proizvodnje, poput MiG-29, kojima ukrajinski piloti znaju upravljati pa im ne bi trebala obuka. Te zrakoplove mogu osigurati samo države članice koje ih još uvijek imaju – spominjale su se Poljska, Bugarska i Slovačka. No, od tog trenutka oko mogućeg slanja borbenih aviona Ukrajincima nastala je potpuna konfuzija koja se nastavlja i ovoga tjedna.

Demantirali Borrella

Iz prozvanih država uskoro je stigao jasan demantij da ne planiraju slati Ukrajini svoje MiG-ove. Bugarska i Slovačka nemaju ih dovoljno da bi ih mogli ustupiti, a u ovakvoj situaciji ne žele ostati bez zračnih snaga. Demantij je stigao i iz Varšave: „Ne šaljemo nikakve avione u Ukrajinu jer bi to otvorilo pitanje vojnog uplitanja u ukrajinski sukob“, tvrdio je početkom ožujka poljski predsjednik Andrzej Duda nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Je li to bio pokušaj da se, nakon nespretne Borrellove izjave, dogovori o slanju pojačanja ukrajinskim snagama vrate tamo gdje im je i trebalo biti mjesto – izvan očiju javnosti? Jer vrlo skoro postalo je jasno da se pregovori ipak vode, i to bilateralni, između SAD-a i Poljske: Poljska bi Ukrajini osigurala svoje stare MiG-ove, a zauzvrat dobila američke zrakoplove odgovarajućih operativnih sposobnosti.

Novi politički zaplet

Američki državni tajnik Antony Blinken preko vikenda je potvrdio da se o tome razgovara, ali da o rokovima ne može govoriti. Iz Varšave su i dalje ostavljali dojam rezerviranosti – „odluke o ovom pitanju još nisu donesene“, objašnjavao je glasnogovornik poljske vlade – da bi potom povukli potez koji je sve iznenadio. Najluđe od svega, iznenadio je čak i Amerikance koji bi trebali biti jedna od strana u dogovoru oko transfera borbenih zrakoplova Ukrajini.

Poljske vlasti priopćile su da su spremni poslati sve svoje zrakoplove MiG-29 u američku zračnu bazu Ramstein u Njemačku – „odmah i besplatno“ – i staviti ih na raspolaganje SAD-u (ne spominju direktno Ukrajinu), zatraživši istodobno da im SAD osiguraju rabljene zrakoplove odgovarajućih operativnih sposobnosti.

„Poljska je odmah spremna pripremiti uvjete za kupnju tih zrakoplova“, napisali su u priopćenju, pozvavši i druge NATO saveznike, koji imaju ove zrakoplove, da postupe isto. Poljsko ministarstvo, dakle, ne spominje u priopćenju slanje aviona u Ukrajinu, ali je, s obzirom na sve informacije proteklih dana, jasno na što se cilja.

Neuobičajen potez

Ta je javna objava, kako smo spomenuli, iznenadila Amerikance jer se Poljaci, prema tvrdnjama američkih dužnosnika, nisu prethodno konzultirali s Washingtonom. Stoga se može tek nagađati što je potaknulo vlasti u Varšavi na ovakav neuobičajen potez – može li se, primjerice, to tumačiti kao javni pritisak na Washington da se što prije postigne dogovor ili će rezultat biti upravo suprotan? Jer ovakav tip dogovora mora se odvijati u tajnosti.

A dogovor oko transfera borbenih aviona u vlasništvu jedne članice NATO-a ukrajinskim snagama politički je, vojno i logistički izuzetno osjetljivo pitanje. O tome je sinoć neizravno govorio glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Što kažu Amerikanci

SAD smatraju da poljski prijedlog „nije održiv“, komentirao je Kirby, dodavši da je mogućnost da „zrakoplovi koji su na raspolaganju SAD-u“ (kako su to definirali u Varšavi) polijeću iz američke baze u Njemačkoj koju koristi i NATO, u ukrajinski zračni prostor „izaziva ozbiljnu zabrinutost za cijeli NATO“. Ta se zabrinutost može sažeti ovako: bi li time NATO riskirao da bude uvučen u sukob s Rusijom?

Nema nikakve sumnje da bi Moskva to shvatila kao eskalaciju. Prije nekoliko dana upozorili su zemlje koje graniče s Ukrajinom da ne dopuštaju ukrajinskim avionima korištenje svojih zračnih luka jer bi Rusija mogla smatrati da su se time uključile u sukob. Donaciju aviona iz sovjetske ere nisu izrijekom spominjali, ali ta se izjava ruskog ministarstva obrane lako može dovesti u kontekst aktualnih rasprava i pogotovo korištenja baze Ramstein u Njemačkoj.

Kako prebaciti avione?

Dodatno pitanje oko kojeg se raspravlja, u suštini je logističke prirode, mada također može imati političke reperkusije: ako bi se i dogovorila zamjena – poljski avioni Ukrajini, američki Poljskoj – kako bi se ti MiG-ovi transferirali u Ukrajinu, a da se time, ponovno, ne riskira eskalacija koju NATO, u ovom trenutku, prema svim dostupnim informacijama, želi izbjeći?

Poljski piloti ne mogu letjeti u Ukrajinu. Što bi se dogodilo da ih ruske snage sruše iznad Ukrajine? Pravne i političke posljedice takvog razvoja događaja nemoguće je sa sigurnošću predvidjeti.

Mogući i novi obrati

Bi li time Poljska bila uvučena u ratni sukob i bi li se onda to smatralo napadom na jednu zemlju članicu NATO-a? Bi li se onda aktivirao članak Sjevernoatlantskog ugovora o kolektivnoj obrani? S druge strane, mogućnost da ukrajinski piloti preuzmu avione na području Njemačke ili Poljske u Moskvi bi vjerojatno izazvala istu reakciju kao korištenje zračnih luka (a s obzirom na nedavnu izjavu koju smo ranije spomenuli).

Na vijesti o mogućem slanju MiG-ova u Ukrajinu, danas su reagirali i iz Kremlja. Takav razvoj događaja, kako citiraju agencije, nazvali su “vrlo nepoželjnim i potencialno opasnim scenarijem”.

Stoga je s borbenim zrakoplovima u ovom trenutku situacija koja je, možda, usporediva sa zonom zabrane letenja: Ukrajina želi da je Zapad uvede, ali Zapad je, zbog mogućih posljedica, vrlo rezerviran. No, u ratu se situacija ubrzano mijenja, pa tako ni oko zrakoplova ne treba isključiti još pokoji obrat.

Telegram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here