Home Vijesti Samo u prvom polugodištu ostalo prazno 209 đačkih klupa

Samo u prvom polugodištu ostalo prazno 209 đačkih klupa

0

BIHAĆ – Trend migracija s područja Unsko-sanskog kantona, nakon što je bio usporen u periodu pandemije virusa korona, ponovo dobija na intenzitetu, a o tome najbolje svjedoči podatak da je samo u prvom polugodištu ove školske godine đačke klupe napustilo 209 osnovaca.

Situacija je nešto bolja u srednjim školama, gdje je ispisnicu iz škole zatražilo 11 učenika, podaci su Pedagoškog zavoda Unsko-sanskog kantona. Direktor ove institucije Haris Smajić ističe kako je situacija alarmantna, te da se odražava na ukupan segment obrazovanja u ovom kantonu.
“Masovno iseljavanje stanovništva posljednjih godina uzrok je i smanjenja broja učenika u školskim klupama. Sve se to odražava na cjelokupni obrazovni sistem i zahtijeva neke promjene, reforme i poboljšanje trenutne situacije”, kazao je Smajić. Ovi poražavajući podaci najbolje ilustruju razmjere iseljavanja ovdašnjeg stanovništva van granica Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da područje Unsko-sanskog kantona napuštaju cijele porodice s djecom, a zbog lošeg standarda bilježi se i pad stope nataliteta.
Sve to dovelo je u pitanje opstojnost velikog broja obrazovnih ustanova, te se zbog nedostatka učenika ukida sve više područnih, a razmišlja se i o zatvaranju nekih centralnih škola u ovom kantonu.
Također, jedan od problema je i tehnološki višak nastavnika i profesora, a barata se cifrom od preko 200 prosvjetnih radnika koji spadaju u ovu kategoriju. Veliki je problem kako svima osigurati potreban broj nastavnih sati, pa postoje brojni primjeri da neki od obrazovnih radnika istovremeno predaju u više škola.
Kako bi pokušalo očuvati opstojnost obrazovnog sistema, Ministarstvo obrazovanja USK često pribjegava prilagođavanju pedagoških standarda, ali s obzirom na to da je izvjesno kako će se u narednom periodu nastaviti negativni demografski trendovi u USK, nadležnim institucijama biće sve teže pronaći način kako se izboriti s ovim problemom.   

Adblock test (Why?)