Home Biznis Sanski Most: Farmeri dobili visokokvalitetna muzna grla

Sanski Most: Farmeri dobili visokokvalitetna muzna grla

0

Poljoprivrednim proizvođačima na području općine Sanski Most danas je dodijeljeno 31 muzno grlo i radi se o visokosteonim junicama pasmine simental, koje su nabavljene i uvezene iz Njemačke

Inače, radi se o projektu čija vrijednost iznosi 185.000 maraka, a realizira se posredstvom IFAD programa u BiH i općine Sanski Most, koji u finansiranju sudjeluju sa po 70.000 maraka, dok su ostatak osigurali farmeri koji su korisnici projekta.

Nosilac projekta, koji je nazvan “Smanjenje siromaštva kroz uključivanje u lanac vrijednosti proizvodnje mlijeka”, bila je mljekara “Milksan”, tako da su muzna grla u stvari nabavljena za njihove kooperante.

“Ovo je veoma važan projekat za farmere s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo i doprinijeće njihovom ekonomskom osnaživanju”, istakao je Tehvid Mahić, stručni saradnik za poljoprivredu u općini Sanski Most.

Od svih grana poljoprivredne proizvodnje, u poslijeratnom periodu stočarstvo se profiliralo kao vodeća grana kojom se bavi najveći broj ovdašnjih poljoprivrednika. Posebno se izdvaja proizvodnja mlijeka, koja godinama bilježi rast, zbog čega se proizvođači mlijeka sa područja općine Sanski Most svrstavaju među vodeće u Unsko-sanskom kantonu, pa je potrebno podsticati njihov budući razvoj. Inače, na godišnjem nivou na području sanske općine proizvede se preko sedam miliona litara mlijeka, pa je Sanski Most, poslije Cazina, drugi proizvođač mlijeka u ovom kantonu po količini, prenose nezavisne.

(Biznis,ba)

Adblock test (Why?)