Home Vijesti Schmidt: Dodik dobio “žuti” karton, moglo bi uslijediti isključenje iz igre

Schmidt: Dodik dobio “žuti” karton, moglo bi uslijediti isključenje iz igre

0
“Niko ne želi da uzme nešto od RS, ili srpskog naroda u RS, ali država je država. Potreban je razuman pristup. Spreman sam da tome dam svoj doprinos.

Mislim da sam poznat kao neko ko ne nameće odluke, već sam jedino naredio da treba da „otvorimo igru, i da molim sve da dođu i igraju”, rekao je on.

– Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt ocijenio je danas, u intervjuu Tanjugu, da svi u Evropi treba da shvate da je Srbija veoma važna zemlja, posebno u ovom trenutku.

Šmit je, govoreći o razgovoru koji je danas imao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da su razgovarali o brojnim stvarima, ali da ne želi da govori o detaljima.

“Moj utisak je da svi u Evropi treba da shvate da je Srbija veoma važna zemlja posebno u ovo doba. Kandidatura za članstvo Srbije u EU je veoma važna. Lično bih želio da vidim Srbiju kao dio evropske zajednice”, podvukao je on.

Na pitanje da li je objasnio Vučiću zašto je koristio Bonska ovlašćenja, Šmit je rekao da je, kada je riječ o državnoj imovini, mjesecima ukazivao da je potrebno da se postigne dogovor u saglasnosti sa odlukama Ustavnog suda i Dejtonskog sporazuma.

“Pošto je bio napravljen korak, bio sam u situaciji da sam morao da pokažem ne ”crveni” već “žuti karton”. Taj karton znači ostaješ u igri, ali moramo da razgovaramo o ponašanju i perspektivama”, objasnio je Šmit.

Upitan za ulogu Vučića i Srbije u stabilizaciji BiH, ukazao je da svakako ima uticaja, ali da o stvarima u BiH odlučuju njeni građani, to jest njihovi izabrani predstavnici.

“Kao predstavnik međunarodne zajednice ne želim da preuzimam odgovornost. Odluka je na izabranim političkim predstavnicima građana, ili onima koji će biti izabrani u oktobru”, poručio je Šmit.

On je naglasio da u BiH uticaj nema samo EU, već ima i igrača izvan Unije što čini stvari komplikovanijim.

“Ne vidim da postoji opasnost od rata u BiH, ali vidim da je potrebno da se radi na smanjenju tenzija”, naglasio je on.

Na pitanje da li bi se sastao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom odgovorio je “u svako doba”.

“Niko ne želi da uzme nešto od RS, ili srpskog naroda u Srpskoj. Potreban je razuman pristup. Spreman sam da tome dam svoj doprinos. Mislim da sam poznat kao neko ko ne nameće odluke, već sam jedino naredio da treba da „otvorimo igru, i da molim sve da dođu i igraju”, rekao je on.

Na pitanje da li namjerava da svrgne Dodika, kazao je da je čuo da postoje glasine da neko želi da ga hapsi.

“To je glupost. Mogu mu garantovati da nemam namjeru i neću preduzeti ništa čime bi mu ograničio slobodu rada i kretanja. Ali očekujem da možemo da se vratimo za pregovarački sto. Ne možete tražiti dijalog i imati samo monolog. Imam utisak da je Dodik prijatelj monologa. Vratite se i zaustavite vrijeđanje bilo koga, bilo gdje. Vratimo se temi”, zatražio je Šmit.

Kada je riječ o kritici Rusije da nije pravilno izabran kao međunarodni predstavnik rekao je da je potreban odgovoran pristup svih, a tako i međunarodne zajednice i RS, a i da se nada da će se tako ponašati i Rusija.

“Jasno je da pravni stav Rusije nije ispravan. Nisam bio nominovan na drugačiji način od mojih prethodnika. Poštovaću odluke Savjeta bezbjednosti UN i Komiteta za primjenu mira. Rusija je nažalost sebe suspendovala iz Upravljačke grupe. Ali ako sam dobro pročitao novu izjavu ambasadora Rusije postoji mogućnost da se vrate”, rekao je on.

Šmit je poručio da niko ne treba da se skriva iza pogrešnih pravnih tumačenja, već da rade na miru.

Šmit je kazao da je poslije agresije Rusije na Ukrajinu posebno potrebno voditi razgovor i koordinisati se.

“S poštovanjem gledam na vođenje političke debate s tim u vezi u Srbiji i poziciju Vučića”, objasnio je on.

Kada je riječ o RS i odluci Dodika da ne poštuje njegove odluke, Šmit je poručio da politika nisu buldožeri, već da je politika razmišljanje o situaciji i kako se njoj prilagoditi.

On je istakao da je neko ko želi da se riješe svi problemi.

Kazao je da je nevjerovatno da se 14 godina razgovara o državnoj imovini u BiH, a da se ništa nije riješilo.

Podsjetio je da su sve zemlje bivše Jugoslavije bile pred istim izazovom i da su ga sve, izuzev BiH, riješile.

“I moja zemlja, Njemačka, imala je slično iskustvo prilikom ujedinjenja. Vidjelo se da je moguće to riješiti. Ali potrebno je da sjednu i razgovaraju, jer ne postoji ništa što ne može da se sprovede”, poručio je on.

Šmit je kazao da je “žuti karton” koji je pokazao, poziv na vraćanje za pregovarački sto.

Šmit je, na pitanje da li će biti izbora ako se ne promijeni izborni zakon, izrazio nadu da će posljednje nedjelje biti iskorišćene za usvajanje izmjena.

“Razočaran sam da poslije duge diskusije, dvije godine, nije postignut dogovor. Ako pogledam na Srbiju vidio sam da je organizovan, na inciijativu predsjednika Vučića, okrugli sto sa opozicijom i gdje je postignut dogovor. Zašto to ne bi uspjelo i u BiH”, upitao je on.

Šmit je kazao da se izbori moraju održati, jer je to pravo građana.

Istakao je da bi želio da izborni zakon bude poboljšan, kako je predloženo i da će pomoći koliko može, ali konačnu odluku donosi parlament.

Upitan kako vidi budućnost BiH, i da li je ona održiva država, Šmit je kazao da je BiH zemlja neiskorišćenih prilika.

On je ukazao da se radi o neiskorišćenim prilikama da se približi EU, osigura miran razvoj…

“Moj savjet za BiH jeste da ne bi trebalo da bude među onima koji su ostali izgubljeni kada svi iz susjedstva budu dio evropskih integracija“, podvukao je Šmit.

Rekao je da se radi na tome da se građanima ponudi šansa za bolji život u zemlji.

“Moramo osigurati da BiH postane država u kojoj mladi žele da ostanu, a to trenutno nije slučaj”, objasnio je on dodajući da je optimista, da dolazi proljeće i da predstoji period cvijetanja.

(Vijesti.ba / Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here