Home Vijesti SDA ostaje bez kontrole nad državnim kompanijama

SDA ostaje bez kontrole nad državnim kompanijama

0

SARAJEVO – Jasno da će nove vlasti u FBiH čekati težak posao u depolitizaciji, restrukturiranju i profesionalizaciji državnih firmi.

“Logično je i smatram da oni koji su u javnim preduzećima trebaju dijeliti sudbinu Vlade. Vlada treba da imenuje ekipe koje će provoditi politiku Vlade” kazao je Nermin Nikšić, Premijer Federacije BiH.
Kupovina zastupnika
Na taj način najavljena je smjena SDA-ovih, ali i DF-ovih direktora koji su godinama ordinirali ovim kompanijama. Još od prvog dana uspostave FBiH i njenih institucija državne kompanije tretirane su kao stranački plijen preko kojeg su ostvarivani politički interesi i koji su vođeni partijskom, a ne ekonomskom logikom.
Ipak, niko se tako bezobzirno prema državnim kompanijama nije odnosio kao SDA u vrijeme vladavine Bakira Izetbegovića. U ovoj eri ljudi će iz stranačkih odbora direktno biti prekomandovani na pozicije direktora državnih kompanija, nerijetko će istovremeno biti na dvije funkcije – i direktorskoj i stranačkoj – a novac i resursi državnih kompanija sve će se otvorenije koristiti u privatne i stranačke svrhe.
Upravo su Nikšić i lider NiP-a Elmedin Konaković na dan pred izglasavanje Vlade FBiH tvrdili da SDA novac javnih kompanija nudi zastupnicima nove većine da prijeđu na njihovu stranu i spriječe formiranje novih vlasti.
Ne treba čuditi što se SDA tako grčevito borila da pod svaku cijenu opstane na čelu Federacije BiH i pokuša blokirati izbor nove vlade.
Naime, upravo u vlasništvu entiteta nalaze se neke od najvećih kompanija u BiH koje zajedno generišu milijarde maraka prihoda.
Sve te firme suvjereno su bile pod upravom SDA, koja na njihova čela ne da je postavljala lojalne ljude, nego vlastite stranačke kadrove.
Tako je, primjerice, direktor “Elektroprivrede”, firme čiji je prihod u 2021. iznosio milijardu i 123.47 miliona KM, Admir Andelija, istaknuti član SDA, posebno blizak s Aburahmanom Hodžićem, najmoćnijim SDA-ovcem u Tuzlanskom kantonu. Još drastičniji primjer je “BH Telecom”, čiji je direktor Sedin Kahriman istovremeno i predsjednik Kadrovske komisije SDA.
Mirsad Mujić, generalni direktor “BH Pošte”, takođe jedne od najvećih firmi u BiH, član je Glavnog odbora SDA, ali i IZBiH.
DF kadar
Direktor “Željeznica FBiH” je Enis Džafić, takođe kadar SDA.
Tu je i direktor “Autocesta FBiH” Elmedin Voloder, kao i direktori još desetine državnih firmi kojima upravljaju kadrovi SDA.
Iako je DF svojim partnerima iz SDA nerijetko prepuštao pozicije koje su mu pripadale po kvoti, i oni su se počastili nekim funkcijama, pa je tako 2021. za direktora Aerodroma u Sarajevu postavljen njihov kadar Alen Bajić, u čijem je mandatu došlo do zatvaranja niza linija prema svijetu.
Pozvali na pobunu
Nakon poziva Nermina Nikšića SDA je juče svoje kadrove u državnim kompanijama pozvala na svojevrsnu pobunu nakon što ih je Nikšić poručio da stave mandate na raspolaganje, donosi “Avaz”.
“SDA poziva članove upravnih struktura javnih preduzeća da ne podlegnu pritiscima i pozivima na nezakonito postupanje” pozvali su iz SDA.
Adblock test (Why?)