Home Vijesti Šef IAEA posjetiće Kalinjingrad radi pregovora o Zaporožju

Šef IAEA posjetiće Kalinjingrad radi pregovora o Zaporožju

0

​KALINJINGRAD – Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi posjetiće u srijedu rusku baltičku eksklavu Kalinjingrad kako bi razgovarao o bezbjednosti Zaporoške nuklearne elektrane, koja se nalazi u blizini prve borbene linije između ruskih i ukrajinskih snaga, rekao je portparol IAEA.

Grosi je prošle nedjelje posjetio tu nuklearku na ukrajinskoj teritoriji koju kontroliše Rusija i rekao da se situacija pogoršala i da se vojna aktivnost oko tog mjesta, najvećeg nuklearnog objekta u Evropi, intenzivirala posljednjih mjeseci, prenio je Rojters.
Grosi i nekoliko nacionalnih lidera su u više navrata upozoravali da bi napadi na elektranu, za koje su Ukrajina i Rusija međusobno krivile, mogli da izazovu katastrofu sličnu Černobilju.
Kijev je optužio Rusiju da koristi objekat kao skladište oružja, što Moskva poriče.
Ruske snage kontrolišu fabriku od prvih nedjelja rata, a prošlog oktobra, predsjednik Vladimir Putin naredio je vladi da prebaci fabriku, njenu imovinu i osoblje u novi ruski entitet.
Grosi je uspio da postavi kontrolore IAEA u elektranu, ali do sada nije mogao da obezbjedi uspostavljanje demilitarizovane zone oko nje.
Adblock test (Why?)