Home Svijet SHELL napušta Rusiju

SHELL napušta Rusiju

0

Britanska naftna kompanija Shell je saopštila da će napustiti sve poslovne operacije u Rusiji, pri čemu će izaći i iz vlasništva velike fabrike za proizvodnju tečnog prirodnog gasa (TPG).

Britanski naftaš je u saopštenju naveo da će izaći iz fabrike TPG-a Sahalin2 u kojoj ima 27,5 posto vlasničkog udjela, a kojom upravlja ruski gasni gigant Gazprom čiji vlasnički udio iznosi 50 procenata.

Shell je, kako prenosi Reuters, najnovija u nizu velikih zapadnih energetskih kompanija koja napušta naftom bogatu Rusiju nakon napada Moskve na Ukrajinu.

Ova odluka dolazi dan nakon što je tržišni rival British Petroleum najavio izlazak iz vlasništva u ruskom naftnom gigantu Rosnjeftu, što je potez koji bi britansku kompaniju mogao da košta više od 25 milijardi dolara.

Norveški Ekvinor takođe planira da napusti Rusiju, dodaje Reuters.

Iz Shella su takođe naveli da će odluka o napuštanju ruskih zajedničkih preduzeća dovesti do smanjenja vrijednosti bilansa stanja kompanije. U zajedničkim preduzećima u Rusiji, Shell je imao oko 3,0 milijarde dolara trajnih sredstava na kraju 2021. godine, prema saopštenju kompanije. (Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here