Home Vijesti Škoda Scala iznevjerila očekivanja

Škoda Scala iznevjerila očekivanja

0

Imala je češka marka ogromne planove za Scalu. Prije nego što je model stigao na tržište, kod njemačkih medija, odnosno patrona Škode, moglo se pročitati mnoštvo tekstova o bojazni za Golfa zbog dolaska Škodinog novog hečbeka.

Tresla se gora, rodio se miš. Brend iz Mlade Boleslav je još prethodne godine potvrdio da Scala definitivno neće imati novu generaciju (bar ne za evropsko tržište), te da će 2025. godine kada aktuelnoj iteraciji isteknu resursi morati da ode u penziju.
Prošle godine, Scala je u Evropi nakupila gotovo 39.800 registracija i ukoliko ne računamo Citigo, to je Škodin model sa najslabijom prodajom u ovom dijelu svijeta. U istom period, Octavia je nakupila preko 143.000 isporuka, što dovoljno govori o kakvoj se razlici u potražnji zapravo radi.
Ni ova godina nije donijela neki boljitak za Scalu. U prva dva mjeseca je u Evropi prodato 5.410 vozila, i pitanje je da li će uspjeti da nadmaši prošlogodišnji rezultat ili će na koncu upisati još jedan minus.
Po svemu sudeći, Scala se može okarakterisati samo kao promašaj sa komercijalnog aspekta, mada je neosporno automobil koji ima svojih vrlina.
Podsjetimo, ovaj hečbek stupio je na scenu prije svega tri godine, tako da se radi o mladom vozilu. U ovom trenutku paletu motora čine 1,0 TSI i 1,5 TSI, ali su kupci do 2020. godine imali pravo i na dizelaš 1,6 TDI.
(Autorepublika)
Adblock test (Why?)