Home Vijesti Slovačka: Skoro polovina građana se zalaže za manji uticaj EU

Slovačka: Skoro polovina građana se zalaže za manji uticaj EU

0

BRATISLAVA – Skoro polovina građana Slovačke, njih 47 odsto, smatra da bi Evropska unija trebalo manje da utiče na donošenje zakona i upravljanje državom na nacionalnom nivou, pokazuje istraživanje agencije NMS Market Research Slovakia koje je sprovedeno od 28. marta do 2. aprila.

Samo 13 odsto Slovaka smatra da bi uticaj EU trebalo da bude veći, dok svaki četvrti anketirani navodi da uticaj Unije treba da ostane na istom nivou, prenosi TASR.
Istovremeno, ulazak Slovačke u EU do kojeg je došlo prije 19 godina, pozitivno ocjenjuje 52 odsto stanovništva. Pozitivan stav prema Uniji izraženiji je kod mladih, što je logično jer oni više koriste blagodeti članstva u EU, posebno kada je riječ o mogućnosti slobodnog putovanja, ali i rada i studiranja u inostranstvu.
Prema riječima Denise Lakatosove, EU osvaja simpatije mladih i borbom za ljudska prava, prava manjina i rješavanjem klimatske krize. Među 37 odsto stanovništva koje negativno ocjenjuje ulazak Slovačke u Evropsku uniju najviše je muškaraca starijih od 45 godina.
Adblock test (Why?)