Home Vijesti Šmit pisao zvaničnicima RS: Moguće korištenje bonskih ovlaštenja zbog državne imovine

Šmit pisao zvaničnicima RS: Moguće korištenje bonskih ovlaštenja zbog državne imovine

0

BANJALUKA Zbog Zakona o državnoj imovini, koji je usvojila Narodna skupština RS, Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg ne priznaje RS, mogao bi iskoristiti bonska ovlaštenja da ga stavi van snage.

Naime, u pismu koje je Šmit uputio najvišim zvaničnicima RS, odnosno Željki Cvijanović, predsjednici RS, Radovanu Viškoviću, predsjedniku Vlade RS, Antonu Kasipoviću, ministru pravde RS, Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Narodne skupštine RS, te potpredsjednicima NS RS, istakao je da bi taj zakon mogao ozbiljno narušiti vladavinu prava u RS.
“Ovaj zakon je neustavan, protivan odlukama Ustavnog suda i zbog toga je antidejtonski”, naveo je Šmit u pismu i pozvao da zakon bude poništen. U suprotnom bi, kako je istaknuto, mogao preduzeti neophodne korake i alate koji mu stoje na raspolaganju. 
“Želim da vas podsjetim da ja zadržavam neophodne instrumente u cilju preduzimanja privremenih mjera sve dok na državnom nivou nema na snazi odgovarajućeg zakona”, napisao je Šmit. 
Takođe, kako je poručio, pomenuti zakon je u suprotnosti sa privremenom zabranom raspolaganja državnom imovinom iz marta 2005. godine, po kojoj je ništavno svako takvo raspolaganje državnom imovinom.
“Pored toga, stupanjem na snagu navedenog zakona ugrozila bi se pravna sigurnost i predvidivo poslovno i investiciono okruženje u RS. U odluci Ustavnog suda BiH iz 2012. godine Sud je izričito utvrdio sljedeće: BiH je titular cjelokupne državne imovine, uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše SR BiH, ali i javna dobra”, naglasio je on.
Dodao je da je nadležnost za utvrđivanje te materije u isključivoj nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.
Adblock test (Why?)