Home Vijesti Šta se događa sa našim tijelom kada prestanemo da jedemo slatko?

Šta se događa sa našim tijelom kada prestanemo da jedemo slatko?

0

Pretjerana konzumacija šećera povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca zbog čega dijetetičari savjetuju da količinu istog smanjimo na najmanju moguću mjeru. Ako želimo da izbacimo šećer iz ishrane, potpuno ili privremeno, to može dovesti do primjetnih promjena u našem tijelu i raspoloženju. Kako donosi The Healthy, postoji nekoliko benefita koje će nam se dogoditi ako se odreknemo slatkiša.

Stručnjaci upozoravaju da pretjerivanje sa slatkim može dovesti do ranijeg nastanka bora pa ćemo samim time izgledati starije nego što zapravo jesmo. S druge strane, ako smanjimo unos šećera, objašnjavaju kako bismo mogli izgledati mlađe. Stvar je u tome što šećer uzrokuje glikaciju, proces kojim se molekuli šećera vezuju za kolagen i elastin u našoj koži.
Naime, to su dva glavna proteina koja našoj koži daju mladalačka svojstva, a odricanje ili barem smanjenje količine šećera koji jedemo takođe može smanjiti nivo glukoze i insulina u krvotoku, smanjujući pritom hronične i akutne upale povezane sa starenjem.
Bićemo srećniji
Iako mnogi ljudi misle da će ih slatko usrećiti, istraživanja zapravo dokazuju kako je konzumacija šećera povezana s višim stopama depresije. Kako objašnjavaju stručnjaci, to može biti zbog činjenice da šećer može dovesti do hronične upale što direktno utiče na rad mozga. Ako izbacimo šećer iz ishrane, mogli bismo da primjetimo da smo boljeg raspoloženja.
Mogli bismo da smršamo
Šećer može stvoriti zavisnost, a kada smanjimo količinu koju jedemo, unosimo manje kalorija i gubimo na težini. Naime, kada jedemo rafinisani šećer, naše tijelo ne dobija signal da smo siti zbog čega unosimo više kalorija nego što nam je uopšte potrebno te samim time dobijamo suvišne kilograme. Dijetetičari objašnjavaju da će se naši hormoni prirodno regulisati kada šećer zamijenimo hranjivom cjelovitom hranom.
Imaćemo jači imunitet
Brojna istraživanja pokazuju kako je pretjerana konzumacija namirnica bogatih šećerom, naročito rafinisanim, povezana s oslabljenim imunitetom. Samim time skloniji smo raznim bolestima, a ako smanjimo unos slatkog, i imunitet će nam biti mnogo otporniji.
(B92)
Adblock test (Why?)