Home Sport Šta su Zvezda i Partizan uradili za sebe i srpski fudbal plasmanom...

Šta su Zvezda i Partizan uradili za sebe i srpski fudbal plasmanom u evropska takmičenja

0

BEOGRAD – Crvena zvezda se plasirala u grupnu fazu Lige Evrope nakon što je u plej-ofu eliminisala rumunskog šampiona Kluž.
U prvom meču je na Marakani slavila sa 4:0, dok je u drugom bilo 2:1 što je crveno-bijelima donijelo plasman drugo po jačini evropsko takmičenje.
Zvezdi je ovo peta uzastopna sezona da igra grupnu fazu, a s obzirom na to da prethodno deset godina nije igrala evropsku jesen, to svakako predstavlja uspjeh, iako su ambicije bile da se ove godine igra Liga šampiona.
Zvezda je zbog poraza od Šerifa ostala bez velikog novca, jer bi joj samo igranje plej-ofa Lige šampiona, bez obzira na ishod, donijelo više od 11 miliona evra, a plasman u Ligu šampiona čak 20.
Ipak, crveno-bijeli će imati šansu za “utješnu nagradu”, pošto i plasman u grupnu fazu donosi solidan novac.
Samo na osnovu plasmana Zvezda će dobiti 3.630.000 evra, dok je dodatni bonus na osnovu desetogodišnjeg koeficijenta oko 1.700.000 evra, pa će Zvezda inkasirati oko 5.350.000 evra za plasman u grupnu fazu.
Tamo takođe može dodatno da zaradi, jer svaka pobjeda u grupi donosi 630.000 evra, a remi 210.000 evra, dok se prvo mjesto u grupi nagrađuje sa 1.100.000 evra, a drugo sa 550.000 evra.
Zvezda je takođe dala i doprinos za koeficijent.
Pobjeda joj je donijela jedan bod na UEFA rang listi, pa sada Zvezda ima rekordnih 34.500 bodova, a takođe je pridodala i 250 bodova za nacionalni koeficijent.
Zvezda će i u grupi moći dodatno da popravi oba koeficijenta. Da bi napredovala na UEFA rang listi najprije mora da odbrani tri boda, za šta su joj dovoljni pobeda i remi, dok svaka pobjeda u grupi donosi 250 bodova za nacionalni koeficijent, a remi donosi 125.
Partizan se plasirao u grupnu fazu novoformirane Lige konferencija nakon što je u revanšu nadoknadio zaostatak od 2:1 iz prvog meča u Portugaliji.
Crno-bijeli su slavili sa 2:0 u Humskoj i tako će se posle godinu dana pauze ponovo takmičiti na međunarodnoj sceni u novoformiranom takmičenju u društvu Totenhema, Rome, Fejenorda, Bazela…
Pored uspjeha na terenu, crno-beli su zabeležili i značajan finansijski dobitak. Pobjeda nad Santa Klarom donela im je premiju od 2.940.000 evra za ulazak u grupnu fazu, ali i dodatni bonus na osnovu desetogodišnjeg koeficijenta, gde crno beli mogu da računaju na još oko 1.000.000 evra.
Pobjeda nad Santa Klarom Partzanu konkretno donosi bod za UEFA koeficijent, a Srbiji dodatnih 250 bodova za nacionalni koeficijent.
Srbija je na dobrom putu da sezonu završi među 15 najboljih zemalja. Trenutno je na 12. mjestu i uz dodatne bodove bi trebalo da gotovo sigurno ostane među 15 najboljih, što bi Srbiji u sezoni 2023/24 donijelo dvije ekipe u kvalifikacijama za Ligu šampiona i jednu u Ligi Evrope.
Adblock test (Why?)