Home Biznis Stanje u sektoru mljekarstva – Proizvodnja mlijeka u FBiH bilježi konstantan rast

Stanje u sektoru mljekarstva – Proizvodnja mlijeka u FBiH bilježi konstantan rast

0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ) danas je u Sarajevu organiziralo sastanak s predstavnicima vodećih proizvođača i prerađivača mlijeka.

Na sastanku su razmotrene dosadašnje mjere u sektoru mljekarstva, te izraženo zadovoljstvo redovnošću poticajnih mjera Federalnog ministarstvo poljoprivrede, kao i činjenicom da posljednje tri godine proizvodnja mlijeka u Federaciji bilježi konstantan rast.

Također, izloženi su prijedlozi za očuvanje dostignute proizvodnje i prerade mlijeka, te iznijete analize trenutnog stanja u sektoru mljekarstva, posebno u svjetlu globalnih poskupljenja na tržištu energenata i repromaterijala.

Spomenute analize, prijedlozi i sugestije poslužit će za kreiranje i izradu mjera podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, Seljačkog saveza FBiH i Udruženja poljoprivrednika FBiH.

U narednom periodu bit će organizirane dodatne konsultacije s poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima kako bi se dobio što veći broj sugestija i sačinio Prijedlog programa koji će najbolje doprinijeti održivoj proizvodnji, saopćeno je iz FMPVŠ.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da su, pored ovog sastanka, tokom proteklog i početkom ovog mjeseca, održani i sastanci s proizvođačima iz sektora peradarstva, tova junadi, ovčarstva i ribarstva, hljebnih žita, soje i kukuruza, te poljoprivrednim proizvođačima voća, povrća i rasadničke proizvodnje.

Tim sastancima okončan je prvi krug konsultacija prije Nacrta programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu, navodi se u saopćenju, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

/

Adblock test (Why?)