Home Vijesti Stoltenberg traži od Rusije: Povucite se iz Zaporožja

Stoltenberg traži od Rusije: Povucite se iz Zaporožja

0

BRISEL – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je od ključnog značaja da se obezbijede uslovi da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjete nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini i pozvao Rusiju da povuče svoje trupe iz tog postrojenja.

“Hitno je potrebno dopustiti da se obavi inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju i garantuje povlačenje svih ruskih snaga”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.
On je istakao da činjenica da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu Zaporižje predstavlja ozbiljnu prijetnju za bezbjednost i zaštitu tog postrojenja.
“To povećava rizik od moguće nuklearne nesreće ili incidenta i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susjednih zemalja i međunarodne zajednice”, dodao je Stoltenberg.
Ujedinjene nacije imaju logističke i bezbjednosne kapacitete da podrže posjetu inspektora IAEA ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, a uslov je da se i Rusija i Ukrajina slože s tim, rekao je ranije portparol UN Stefan Dižarik.
On je tako odgovorio na optužbu Rusije da su UN blokirale posjetu inspektora IAEA najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, koju je Rusija zuzela u martu.
Adblock test (Why?)