8.7 C
Banja Luka
Utorak, 31 Januara, 2023
Home Region Stručnjak za vojnu avijaciju tvrdi da zna šta se srušilo u Zagrebu:...

Stručnjak za vojnu avijaciju tvrdi da zna šta se srušilo u Zagrebu: Dron doletio iz Ukrajine

0

Neidentificirani leteći objekt, koji se sinoć srušio u Zagrebu, mogao bi biti izviđački dron Tu-141 Strizh.

To je zaključak Tylera Rogowaya, stručnjaka za vojnu avijaciju i urednika portala War zone, koji je dodao da je letjelica najvjerovatnije stigla iz Ukrajine, piše thedrive.com.

Rogoway, kako je napisao, detaljno je proučio fotografije ostataka letjelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

– Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Vjerovatno se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju se srušio u Zagrebu – napisao je Rogoway i iznio još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

– Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141.

On je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

– Jedno krilo je ostalo netaknuto, što nam je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letjelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Prije samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini.

Objasnio je i o kakvoj je letjelici riječ.

– Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unaprijedili tokom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrijebiti – naveo je Rogoway.

Ostaje još vidjeti šta će o ovom incidentu reći hrvatske nadležne službe i hoće li potvrditi teoriju Rogowaya, ali stručnjak je za kraj postavio još jedno pitanje.

– Dron je očito preletio jednu ili više zemalja. Što radi NATO-ova protivzračna odbrana?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here