Home Biznis Stveandić traži povećanje praga za ulazak firmi u PDV sistem

Stveandić traži povećanje praga za ulazak firmi u PDV sistem

0

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) uputio je inicijativu za rast stope za ulazak privrednih subjekata u PDV sistem, a koji trenutno iznosi 50.000 KM.

Inicijativu je uputio prema vlastima oba entiteta i državnim vlastima, saopćili su iz NSRS. Stevandić je obrazložio zašto smatra da je potrebno povećati ovu stopu.

“Trenutna stopa je odavno prevaziđena, ali kako je zakonski ostala na tom iznosu, postala je smetnja pokretanju malih firmi, startupa, a također je postala uzrok gašenja brojnih malih firmi i prelaska u sivu zonu poslovanja, što dovodi do pada aktivnosti ovog sektora, smanjenja zaposlenosti i pospješuje odlazak ljudi u inostranstvo”, ukazao je.

Prema njegovim riječima, brojne krojačke, kozmetičke, marketinške i druge zanatske firme se iz registrovanih prostora sele u stanove, garaže i slične prostore u kojima prestaju plaćati obaveze, stvarajući sivu zonu poslovanja.

Predsjednik NSRS je ponovio da je mišljenja da je je jedan od uzroka za to i trenutna stopa za ulazak u PDV sistem u iznosu od 50.000 KM. Napomenuo je da ona, primjera radi, u Srbiji iznosi 75.000 eura (150.000 KM).

Također je podsjetio da je ranije nekoliko puta inicirano da se stopa snizi te je konstatovao da je to lako i ostvarivo. Pozvao je nadležne da što prije donesu odluku o rastu ove stope te ne očekuje da će to biti smetnja u integraciji države u Evropsku uniju, saopćili su iz NSRS.

Adblock test (Why?)