Home Vijesti Sudski proces Branimiru Glavašu nastavlja se 27. oktobra

Sudski proces Branimiru Glavašu nastavlja se 27. oktobra

0

ZAGREB – Suđenje Branimiru Glavašu, optuženom za ratne zločine počinjene 1991. godine nad osječkim Srbima, biće nastavljeno 27. oktobra u zagrebačkom Županijskom sudu.

Hrvatski mediji podsjećaju da je krajem jula Visoki krivični sud vratio spis, nakon što je odbio prijedlog osbrane da se suđenje premjesti u Osijek.
U tri mjeseca od vraćanja spisa trebalo je formirati sudsko vijeće u zagrebačkom Županijskom sudu, u kojem su sada uz predsjednika Dražena Kevrića, članovi Petar Šakić i Iva Gradiški Lovreček.
Optužnica protiv Glavaša podignuta je još 2007. godine. Protiv njega i grupe saradnika vođene su dvije istrage, a objedinjena optužnica dostavljena je sudu krajem septembra 2008. godine.
U maju 2009. godine, malo prije nego što je osuđen na desetogodišnji zatvor, Glavaš je pobjegao u BiH.
Vrhovni sud je 2010. godine je presudu pravosnažno umanjio na osam godina. Dio kazne Glavaš je odslužio u BiH, a Ustavni sud mu je 2015. godine uvažio ustavnu tužbu, pa je pušten na slobodu.
Novo suđenje započeto je 2017. godine, da bi početkom juna ove godine Glavaševa obrana zatražila premještanje suđenja u Osijek.
Iako suđenje još traje, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović Glavašu je vratio odlikovanja i čin “general-bojnika Hrvatske vojske”, a dobio je i sedam državnih odličja.
Objedinjena optužnica protiv Glavaša sadržavala je dokaze iz dvije istrage – slučaj “Selotejp” o likvidacijama osječkih Srba pronađenih u Dravi sa selotejpom na ustima i zavezanim rukama, dok se slučaj “Garaža” odnosio na mučenje zatvorenika u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, na čijem je čelu bio Glavaš.
Glavaš je bio i jedan od utemeljivača HDZ-a u Osijeku.
Adblock test (Why?)