Home Biznis Suša u Argentini naštetila urodu soje, prijeti i pšenici

Suša u Argentini naštetila urodu soje, prijeti i pšenici

0

Argentina spada među vodeće izvoznike soje u svijetu, ali u aktualnoj sezoni urod je poharala suša i druge nepovoljne vremenske prilike, koje će rezultirati velikim novčanim gubicima za poljoprivrednike i za vladu. “Urod soje smanjili su mraz bez presedana u  februaru, manjak vode i vrućine”, napisali su berzovni analitičari, posebno istaknuvši mraz usred ljeta na južnoj polutci.

Uzgajivači soje požnjeli su otprilike polovinu ukupno zasijanih 16 milijuna hektara, prema izvješću. U prethodnoj sezoni 2021/2022. urod soje dosegnuo je 42.2 milijuna tona, objavila je burza, gotovo dvostruko više no što se procjenjivalo.

Potvrdili su procjenu uroda kukuruza u 2022/2023., od 32 milijuna tona, što bi bilo manje za 37.3 posto nego u prošloj sezoni. Napominju i da su slabe padaline u aprilu ograničile moguće proširenje površina pod pšenicom za žetvu u 2023/2024. godini nekoliko sedmica prije početka sjetve.

“Ograničeni su planovi sjetve u velikom dijelu regije Pampas”, upozoravaju. Prije objave mjesečnog izvješća upozorili su da vremenski fenomen El Nino vjerojatno neće donijeti obilne kiše glavnim argentinskim poljoprivrednim područjima prije rujna, što znači da će se tlo pogođeno sušom vjerojatno sporo oporavljati.

Adblock test (Why?)