Home Vijesti Sutra posebna sjednica o Kosovu i Metohiji

Sutra posebna sjednica o Kosovu i Metohiji

0

BEOGRAD – Posebna sjednica Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu izvještaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara zakazana je za četvrtak 2. februara.

Očekuje se i prisustvo predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.
Vučić je danas rekao da on ne bježi nigdje i da nema problem sa tim da ide pred svoj narod i pred parlament i da odgovori svakome kao što je bilo i na prošloj sjednici Skupštine o Kosovu i Metohiji, kada je, kako je rekao, slušao najgore uvrede i gadosti.
“Odgovoriću svakome, bez pravdanja, jer se borimo za svoju zemlju više nego što se sadašnja opozicija borila. Ako mislite da ćete da mi držite predavanje, da će to da budu vaši monolozi na koje nemam odgovor… Znate, vreća ne uzvraća udarac, a časni i odgovorni i ozbiljni ljudi umiju da uzvrate politički udarac”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja o sutrašnjoj sjednici parlamenta na kojoj će se razmatrati izvještaj o Kosovu i Metohiji i o stavovima koje opozicija već iznosi.
U izvještaju koji će se naći pred poslanicima se ističe da je u periodu od septembra do januara došlo do eskalacije krize, kao i sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na Kosovu i Metohiji i ocjenjuje da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana. U izvještaju se ističe i da Beograd neće odustati od zahtjeva da ZSO bude hitno formirana, kao i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbjednosti srpskog naroda u pokrajini, kao i na zaštitu srpskih nacionalnih interesa.
Ocjenjuje se i da su Beograd u proteklom periodu posrednici EU i drugi relevantni međunarodni subjekti okarakterisali kao konstruktivnu stranu u svim kriznim situacijama. Poslanici vladajuće koalicije rekli su za “Tanjug” uoči sjednice da će predsjednik Vučić o problemu Kosova i Metohije sutra na posebnoj sjednici Skupštine govoriti državnički i odgovorno, ali da će, kako su naveli, sudeći prema izjavama opozicionih političara, izostati neophodno jedinstvo.
Opozicija, s druge strane, ocjenjuje da će sjednica imati smisla ukoliko se bude govorilo o francusko-njemačkom planu za rješavanje pitanja KiM, a ne samo o izvještaju o pregovorima sa Prištinom, prenosi “b92”.
Adblock test (Why?)