Home Vijesti Svinjska kuga utjerala strah u kosti farmerima

Svinjska kuga utjerala strah u kosti farmerima

0

BIJELJINA – Prisustvo virusa afričke kuge kod svinja zvanično je potvrđeno u četvrtak u jednom porodičnom domaćinstvu u Srednjem Dragaljevcu, kod Bijeljine, a kako za “Nezavisne novine” ističe Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, veterinarski inspektori su na terenu i kontrolišu nekoliko sumnjivih lokacija.

“Za sada imamo potvrđeno prisustvo virusa na jednom gazdinstvu, a na dva gazdinstva imamo osnovanu sumnju po simptomima. Sve se nalazi u tom zaraženom krugu, tri kilometra od prvobitnog žarišta. To su službene informacije koje ja trenutno mogu potvrditi”, kazao je Minić.
Dodaje da narod širi nepotrebnu paniku, tako da postoji mogućnost da sumnjivih slučajeva bude i dvadesetak.
“Analize vrši Veterinarski institut ‘Dr Vaso Butozan’, kao što se to i do sada radilo, i jedino su relevantni podaci koje oni saopšte. Sigurno je da se ova situacija neće završiti na jednom žarištu”, objašnjava Minić i dodaje da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obustavilo prebrojavanje muznih grla na području Semberije, da bi maksimalno ispoštovali mjere koje se odnose na kretanje ljudi, životinja, promet i slično.
Dodaje da je još 2019. godine Vlada Srpske donijela jasan plan postupanja u ovakvim situacijama, a prije dva dana je aktiviran i krizni tim.
“Mislim da ćemo preventivnim mjerama uspjeti zadržati ovaj virus van velikih farmi, da ne bi napravio neku značajnu štetu. Smatram da pojava virusa afričke kuge neće ugroziti svinjogojstvo”, tvrdi Minić.
Pojava afričke kuge unijela je nemir kod uzgajivača svinja, koji nisu saglasni sa izjavom resornog ministra, kada tvrdi da nema mjesta panici, potvrdio je za “Nezavisne novine” Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.
“Situacija u Bijeljini je vrlo teška i pratimo preko kolega šta se sve događa, a kako mi javljaju, tamo je najmanje 14 žarišta i mislim da se vrte ukrug”, kaže Maljčić.
Dodaje da treba utvrditi tačno žarište i način koji je doveo do pojave afričke kuge, a da su ispred Udruženja već upozoravali na opasnost nekontrolisanog uvoza prasadi.
“Prije mjesec dana smo upozoravali na nelegalan uvoz prasadi iz inostranstva za klanje, a zapravo su završavali u tovu. Mi smo o tome obavijestili od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), do Uprave za indirektno oporezivanje, kao i inspektorate, veterinarske urede, sve relevantne ustanove. Kao Udruženje imamo za cilj da utvrdimo pravo činjenično stanje i da se što prije riješimo ove bolesti”, kaže Maljčić i dodaje da odgovorno tvrdi da Udruženje uzgajivača svinja RS ima informacije da unazad osam mjeseci postoji nelegalan uvoz prasadi iz Evrope.
“Sumnjamo da je velikim djelom afrička kuga stigla preko zaražene i švercovane prasadi, prije nego preko zaražene divlje svinje. Na kraju će sam proces na terenu pokazati stvarnu situaciju”, tvrdi Maljčić i napominje da je ovo prvi put da se u BiH pojavilo oboljenje afričke kuge kod svinja.
“To je vrlo opasan virus i za njega ne postoji vakcina. Španija se afričke kuge rješavala više od 20 godina, a i Kina ne može stati na kraj toj bolesti. Možete onda zamisliti kolika je to napast i pošast u proizvodnji. Ona ne smeta i ne izaziva bilo kakve pojave kod konzumenata, kod ljudi, već isključivo napada svinje”, kaže Maljčić i napominje da je čitav sistem uzgoja svinja u BiH ugrožen i nalazi se u velikoj opasnosti.
Dragiša Cvjetković, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja regije Gradiška, Srbac, Laktaši i Prnjavor, kaže za “Nezavisne novine” da ih je situacija u Semberiji zatekla te da imaju nezvanične informaciju od proizvođača da postoji desetak, a možda i više sumnjivih žarišta.
“Na koliko se mjesta pojavio virus, više i nije bitno, to je u rukama nadležnih institucija. Najopasnije je što se ovaj virus pojavio i moramo naći način kako da zaštitimo i ostala domaćinstva i teritorije, da se zaraza ne proširi. Mi smo održali sjednicu regionalnog udruženja i donijeli određene zaključke. Jedan od njih je da se sve radi po Pravilniku za kontrolu i suzbijanje divljih svinja, da se obilježe žarišta i ugrožena područja, a tražimo i da se pojačaju kontrole na granicama, jer imamo informacije o švercu svinja, odnosno uvozu svinja bez karantina u BiH, koje se plasiraju po farmama”, objašnjava Cvjetković.
Tvrdi da je potrebno preispitati sve farme koje su vršile uvoz i uzimale uvozne prasiće, kao i da se utvrdi porijeklo svinja da bi se došlo do izvorišta zaraze.
“Nas uzgajivače je strah, jer znamo kako je ta nesrećna afrička kuga desetkovala stočni fond i u razvijenijim zemljama od naše. Mi zato možemo samo sa zaprepaštenjem gledati kako će se ova situacija razvijati kod nas”, rekao je Cvjetković.
Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH nismo dobili odgovore na pitanja o pojavi afričke kuge kod svinja u Semberiji.
Podsjećamo, afrička svinjska kuga je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje, a kako tvrde stručnjaci, nije opasna po zdravlje ljudi. Pošto za nju nema lijeka, jedini način da se spriječi dalje širenje bolesti je usmrćivanje zaraženih životinja.

Adblock test (Why?)