Home Vijesti Svjetski dan knjige u RS donosi popuste i besplatne članarine

Svjetski dan knjige u RS donosi popuste i besplatne članarine

0

BANJALUKA – U čast Vilijema Šekspira i Migela Servantesa, od 1995. godine na inicijativu UNESCO-a, svakog 23. aprila, koji je u istoriju upisan i kao datum smrti dvojice velikana svjetske književnosti, obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Biblioteke, izdavači i institucije kulture širom svijeta, raznim programskim sadržajima i izdanjima obilježavaju ovaj dan, a izuzetak nije ni Republika Srpska.
Upravo u čast ovog dana, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, objavljeno je fototipsko izdanje “Hamleta” Vilijema Šekspira, koje su priredili Petar Penda i Andrijana Stokić Penda.
“Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana knjige objavili smo faksimil drugog kvarto izdanja Šekspirovog ‘Hamleta’ koje su priredili Petar Penda i Andrijana Stokić Penda. Ovo izdanje je od danas dostupno u svim našim maloprodajnim objektima i putem internet prodavnice”, saopštio je Zavod u petak, a u čast Svjetskog dana knjige njihove aktivnosti bile su pojačane programima i popustima na izdanja.
Književnik Branko Stanković u četvrtak uveče je u Zavodovoj knjižari u Zvorniku potpisivao roman “Vreža” u okviru obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Podsjećamo, roman “Vreža” bio je prvonagrađeni na prošlogodišnjem konkursu Zavoda i Stanković je za isti dobio nagradu “Zlatna sova”.
Kako je predočeno zvorničkoj čitalačkoj publici, roman obiluje manje poznatim podacima o vezama mnogostradalnih naroda, jermenskog i srpskog, te govori o osvetnicima Blagoju Jovoviću i Sogomonu Tehlirjanu, koji su htjeli da se osvete krvnicima svojih naroda, zloglasnom Anti Paveliću i zločincu Talat-paši.
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u aprilu, ovo i sva njihova izdanja beletristike i stručne literature, u njihovim knjižarama širom Republike Srpske, snizio je za čak 30 odsto.
“Da podsjetimo, početkom aprila obilježili smo i Međunarodni dan dječje knjige i stoga ovaj mjesec s razlogom nazivamo mjesecom knjige”, saopštili su iz Zavoda, dodajući da su se povodom Svjetskog dana knjige u danima iza nas u gradovima Republike Srpske, čitalačkoj publici predstavili pisci: Ranko Risojević, Danilo Tešanović, Danica Mojić, Slobodan Srdanović, Saša Terzić, Branko Jovičić, Jovanka Stojčinović Nikolić, Berislav Blagojević, Ranko Pavlović i Radisav Milić.
Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora obilježila je Svjetski dan knjige književnim druženjem najvjernijih čitalaca i članova u četvrtak uveče.
Gordana Vila, vršilac dužnosti direktora ove ustanove, kazala je da je ovo veče bilo neobično, ali da je veoma obradovalo ljubitelje knjige i čitanja.
“Ovu manifestaciju nazvali smo ‘Veče uz najljepšu knjigu mog života’, jer smo željeli da čujemo izbor naših čitalaca, prijatelja i saradnika i da jedni drugima prenesemo koje knjige su nam izmijenile život”, rekla je Vila. Moto ove manifestacije, kako je dodala, bio je “Čitanjem do zdravlja i čitanjem do znanja”.
S obzirom na vaskršnje praznike i u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) u Banjaluci pronašli su način da simbolički obilježe ovaj dan.
“Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava JU Narodna i univerzitetska biblioteka će pokloniti korisnicima 10 besplatnih godišnjih članarina (poklon-vaučere korisnici mogu preuzeti prvi radni dan nakon uskršnjih praznika, 26. aprila, u utorak)”, saopšteno je iz NUB RS.
Adblock test (Why?)