Home Vijesti Svjetski Dan slobode medija: Gdje je BiH na globalnom Indeksu

Svjetski Dan slobode medija: Gdje je BiH na globalnom Indeksu

0

Treći maj u svijetu obilježava kao Dan slobode medija s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija.

Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jeste podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih osnovnih načela.
Svjetski dan slobode medija prvi put je obilježen 3. maja 1994. godine. Organizacije za zaštitu ljudskih prava i udruženja novinara smatraju da se situacija sa slobodom medija posljednjih godina pogoršala.
Svjetski dan slobode medija obilježava se odlukom Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svijest o značaju slobode medija i podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.
Brojne organizacije ukazale su na probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji u kojima rade.
Unesko obilježava ovaj dan svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podnijeli izvještaj o procjeni stanja slobode medija širom svijeta.
Na objavljenom svjetskom Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2023. godinu prvo mjesto zauzima Norveška, zatim slijede Irska, Danska, Švedska i Finska, pretposlednje i posljednje mjesto zauzimaju Kina i Sjeverna Koreja, dok se Rusija se nalazi na 164. mjestu, a Ukrajina na 79. mjestu.
U poređenju sa Srbijom na 91. mjestu, Bosna i Hercegovina zauzima 64, Slovenija 50, Hrvatska 42, Crna Gora 39. i Sjeverna Makedonija 38. mjesto na globalnom Indeksu medijskih sloboda koji obuhvata 180 država.
Adblock test (Why?)