Home Vijesti Tajvanska predsjednica otputovala u SAD nakon upozorenja Kine

Tajvanska predsjednica otputovala u SAD nakon upozorenja Kine

0

PEKING – Kina obećava akciju odmazde ako se tajvanska predsjednica Cai Ing-ven sastane s predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa, Kevinom MekKartijem dok je u srijedu započela svoje desetodnevno putovanje Sjedinjenim Državama i Srednjoj Americi.

Cai, koja je napustila Tajvan u srijedu poslijepodne, očekuje se da će se sastati s MekKartijem, tokom jednog od svojih zaustavljanja u Kaliforniji, što je izazvalo upozorenje iz Kine.
“Ako kontaktira predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa MekKartija, to će biti još jedna provokacija koja ozbiljno krši načelo jedne Kine, šteti kineskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i uništava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu”, rekao je na konferenciji za novinare Cu Frenglian, potparol kineske kancelarije za pitanja Tajvana.

Taiwanese President Tsai Ing-wen departs for a 10-day tour of Central America with two stopovers planned in the US https://t.co/Xw31BTadNp pic.twitter.com/nSnV8GD2R2
— Al Jazeera English (@AJEnglish) March 29, 2023

Kina na Tajvan gleda kao na otcijepljenu pokrajinu i nagovijestila je preuzimanje kontrole nad ostrvom silom, nešto na šta je američki predsjednik Džo Bajden rekao da će SAD odgovoriti. Tajvan je decenijama vladao samostalno i jedan je od svjetskih lidera u proizvodnji računarskih čipova.
Potparolka kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je da putovanje krši politiku “jedne Kine” koju Kina i Sjedinjene Države već dugo potvrđuju, prenosi “Upi”.
Adblock test (Why?)