Home Vijesti Tegeltija: Nepotrebno dodatno raspoređivanje pripadnika EUFOR-a u BiH

Tegeltija: Nepotrebno dodatno raspoređivanje pripadnika EUFOR-a u BiH

0

SARAJEVO – Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija ocijenio je danas da iznošenje pojedinačnih stavova o dešavanjima u Ukrajini, bez zvaničnog stava Predsjedništva BiH, predstavlja lični stav pojedinca ili njegove političke partije, a ne stav BiH ili njenih građana.

Tegeltija je rekao Srni da je za spoljnu politiku nadležno Predsjedništvo BiH, koje utvrđuje jedinstvene stavove o svim spoljnopolitičkim pitanjima, navodeći da Predsjedništvo BiH do sada nije zauzelo zvaničan stav u vezi sa situacijom u Ukrajini.
“Prema informacijama koje ja imam Predsjedništvo BiH je posljednji put razgovaralo i zauzimalo stava o Ukrajini 2014. godine”, rekao je Tegeltija i dodao da Savjet ministara neće imati zvaničan stav sve dok ga ne utvrdi Predsjedništvo BiH.
On je naveo da situacija u Ukrajini izaziva zabrinutost kod svih u BiH te izrazio nadu da će materijalna i ljudska stradanja biti što manja.
Tegeltija je pozvao sve u BiH da se suzdrže nepotrebnih komentara te da sačekaju zvanične stavove Predsjedništva BiH i da to bude obavezujuće za sve institucije. 
“Nepotrebno dodatno raspoređivanje pripadnika EUFOR-a u BiH”
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da nije bilo potrebe za dodatno raspoređivanje pripadnika Eufora u BiH, jer u BiH niko od građana ne razmišlja o bilo kakvim oružanim sukobima ili nesporazumima.
“Iz izjave ministra (odbrane Sifeta) Podžića sam razumio da je neko tražio u BiH dolazak dodatnih vojnika Eufora u BiH. Ne znam da li je to neko zvanično uradio i ko je to imao ovlaštenje, jer za sva pitanja odbrane zaduženo je Predsjedništvo BiH, koje nije tražilo dodatno razmještanje pripadnika Eufora u BiH”, izajavio je Tegeltija Srni.
On je rekao da mu je poznato da je bilo pojedinačnih stavova i zahtjeva za raspoređivanje dodatnih snaga Eufora koje su uglavnom došle od pojedinaca iz političkog Sarajeva.
Tegeltija je dodao da je u pismu koje je dobio od komandanta Eufora navedeno da su organi EU donijeli odluku o dodatnom raspoređivanju pripadnika Eufora u BiH, a kao razlog za to su naveli političku i bezbjednosnu situaciju ne u BiH, već u okruženju.
Tegeltija je podsjetio da je Eufor ovdje dugo prisutan i da je u okviru Eufora predviđeno 3.500 vojnika za BiH.
“Trenutno u BiH ima oko 600 vojnika koji su raspoređeni, sa dodatnih 500 pripadnika Eufora, koji bi trebalo da dođu u naredne dvije sedmice, to će biti 1.100 vojnika. Ono što je ohrabrujuće iz pisma koje je dostavio komandant Eufora jeste procjena Eufora da trenutno u BiH ne postoje bilo kakve bezbjednosne ili političke prijetnje, što bi izazvalo nesigurnost među građanima”, istakao je Tegeltija.

Povezana vijest:
Još 500 pripadnika EUFOR-a stiže u BiH

Adblock test (Why?)