Home Vijesti Tesla predaje kupcima prva vozila proizvedena u Njemačkoj

Tesla predaje kupcima prva vozila proizvedena u Njemačkoj

0

Kompanija “Tesla” će danas isporučiti kupcima prve automobile Model Y proizvedene u gigafabrici u Gruenhajdu, vrijednoj pet milijardi evra, koja predstavlja prvi “Teslin” evropski proizvodni centar i najveće ulaganje u jednu njemačku fabriku automobila u novijoj istoriji.

Svečanosti će prisustvovati njemački kancelar Olaf Šolc zajedno sa izvršnim direktorom “Tesle” Ilonom Maskom, koji se nadao da će se ovaj trenutak desiti prije osam mjeseci, ali lokalne vlasti kažu da je došao relativno brzo za projekat takve veličine, prenosi Rojters.
S planom zapošljavanja 12.000 radnika, njemačka gigafabrika i fabrika baterija će postati najveći poslodavac u pokrajini Brandenburg, gdje se nalazi i njemačko sjedište kompanije.
U punom kapacitetu, fabrika će proizvoditi 500.000 automobila godišnje, znatno više od glavnog rivala Folksvagena koji je prošle godine prodao širom svijeta 450.000 električnih vozila na baterije. Pored toga, drugi “Teslin” pogon u Njemačkoj će proizvoditi 50 gigavat-sati (GWh) baterija za automobile, više nego sve druge fabrike u toj zemlji.
Za sada, Folksvagen drži primat na evropskom tržištu električnih vozila (EV), s tržišnim udjelom od 25 posto u odnsou na “Teslinih” 13 procenata. Mask je izjavio da će povećanje proizvodnje trajati duže od dvije godine, koliko je bilo potrebno za izgradnju fabrike.
Folksvagen, koji je ove godine već dobio porudžbine za 95.000 baterijskih električnih vozila u Evropi, planira izgradnju nove fabrike EV u vrijednosti dvije milijarde evra, pored fabrike u Volfsburgu, kao i izgradnju šest fabrika baterija širom Evrope.
Međutim, VW će vremenski zaostajati za “Teslom”, budući da planira otvaranje buduće fabrike električnih vozila 2026. godine, a otvaranje prve fabrike baterija 2023.
Adblock test (Why?)