Home Vijesti Turbina za Sjeverno tok 1 u Njemačkoj, Šolc hoće lično da je...

Turbina za Sjeverno tok 1 u Njemačkoj, Šolc hoće lično da je vidi

0

BERLIN – Gasna turbina za gasovod Sjeverni tok 1, koja je bila u žiži produbljivanja energetskog sukoba s Rusijom, nalazi se u Njemačkoj poslije redovnog servisiranja u Kanadi, i njemački kancelar Olaf Šolc namjerava danas lično da je vidi, saopšteno je iz kompanije Simens enerdži.

Rusija je navela probleme s turbinom kao razlog za prekid isporuka gasa preko gasovoda Sjeverni tok 1, glavne linije za snabdijevanje Evrope ruskim gasom, navodi Rojters.
Iz kompanije Simens enerdži je potvrđeno da će kancelar Šolc danas posjetiti lokaciju u Milhajman der Ruru, na sjeverozapadu Njemačke, gdje se turbina trenutno nalazi.
“On (Šolc) će, zajedno s našim izvršnim direktorom Kristijanom Bruhom, pogledati turbinu koja je servisirana u Kanadi za potrebe gasovoda Sjeverni tok 1 i koja je sada spremna za dalji transport u Rusiju”, navodi se u pozivu za današnji događaj, koji je njemačka kompanija uputila medijima.
Viši rukovodilac u ruskom gasnom gigantu Gaspromu izjavio je prošle nedjelje da isporuka turbine Njemačkoj, poslije završenog servisiranja u Kanadi, nije u skladu s ugovorom i od tada je bilo nejasno gdje se turbina tačno nalazi.
Evropska unija osporava argumente Rusije i Gasproma da su problemi s turbinama razlog za naglo smanjenje količina gasa koji se isporučuje kroz gasovod Sjeverni tok 1, kojim se iz Rusije, ispod Baltičkog mora, gas trasportuje u Njemačku.
Smanjenje isporučenih količina gasa povećalo je rizik od nestašice i racionalizacije gasa u Evropi ove zime.
Adblock test (Why?)