Home Vijesti Turska upozorila na moguće islamofobne napade u SAD i Evropi

Turska upozorila na moguće islamofobne napade u SAD i Evropi

0

ANKARA – Turska je upozorila svoje građane na “moguće islamofobne, ksenofobne i rasističke napade” u SAD i Evropi, nakon što su njeni zapadni saveznici upozorili svoje građane u Turskoj na moguće terorističke napade.

U dva odvojena savjeta za putovanja, tursko ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je svojim državljanima u SAD i evropskim zemljama da se “ponašaju smireno, suočeni s mogućim ksenofobnim i rasističkim uznemiravanjem i napadima” i da se “drže podalje od područja gdje bi se demonstracije mogle intenzivirati”, prenose turski mediji.
Nekoliko ambasada u Ankari, uključujući ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske i Italije, objavila su bezbjedonosna upozorenja za svoje građane u Turskoj, u kojima su upozorila na “moguće osvetničke napade terorista na svetilišta”.
To je uslijedilo nakon nedavnih incidenata paljenja Kurana u Evropi. Švedsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je u subotu savjetovalo svojim građanima u Turskoj da izbegavaju gužve i proteste.
Ekstremno desni, antiimigrantski političar spalio je Kuran prošle sedmice u blizini turske ambasade u Stokholmu tokom protesta, pojačavši napetosti između Turske i Švedske.
Slična djela spaljivanja Kurana u Holandiji i Danskoj takođe su izazvala snažnu osudu Ankare.
Adblock test (Why?)