Home Svijet U antiratnim protestima u Rusiji uhapšeno 6.440 osoba

U antiratnim protestima u Rusiji uhapšeno 6.440 osoba

0

Najmanje 413 osoba uhićeno je u Rusiji tokom protesta protiv rata u Ukrajini u ponedjeljak, izvijestila je stranica za građanska prava OVD-Info, čime se ukupan broj uhićenih od početka demonstracija u četvrtak popeo na 6440.

Otprilike polovica uhapšenih, njih 3126, dogodilo se tokom prosvjeda u Moskvi, dok je 2084 uhićenja zabilježeno u Sankt Peterburgu, priopćio je OVD-Info u ponedjeljak navečer.
TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Invazija Ukrajine tjera mnoge u Rusiji na prosvjede, a ruske sigurnosne snage brutalno su odgovorile na prosvjede. Ruske vlasti pozivaju ljude da ne sudjeluju u nedopuštenim skupovima. Također su više puta zabranjivali skupove, pozivajući se na pandemiju.

U Bruxellesu, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell pohvalio je prosvjednike u Bjelorusiji koji su prosvjedujući protiv rata u Ukrajini pozivali na demokratskiji pristup pod dugogodišnjim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom.

“Za bjeloruski narod mnogi od vas preuzeli su ogromne osobne rizike boreći se za slobodnu i demokratsku Bjelorusiju”, rekao je Borrell u videu objavljenom na Twitteru i titlovanom na tri jezika – bjeloruski, ruski i engleski.

“Sada dižete svoj glas protiv ruskog rata protiv Ukrajine i odluke (predsjednika) Lukašenka da ga podrži. Hvala vam na vašoj hrabrosti. EU stoji uz vas. #StandWithUkraine”, napisao je Borrell.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here