Home Banjaluka U Banjaluci obilježen Svjetski dan hidžaba

U Banjaluci obilježen Svjetski dan hidžaba

0

Članice Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Jajce su sa svojom koordinatoricom Svjetski dan hidžaba obilježile u Banjaluci sa profesoricama i učenicama medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić”.

Direktor banjalučke medrese Muris ef. Spahić se pri dočeku obratio gošćama poželivši im dobrodošlicu i ugodan boravak u medresi i Banjaluci, piše Anadolija.

Profesorice i učenice medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” su gošće iz Jajca dočekale u svojoj medresi gdje su pripremile prigodan program, video, ilahije, čitanje eseja te aktivnosti kojim su mogle reći šta je hidžab svakoj od učesnica druženja, navedeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Nakon druženja i razmjene prigodnih poklona posjeta se nastavila u banjalučkoj Ferhadiji gdje je imam džamije Ferhadije djevojkama predstavio džamiju i njen istorijat.

Koordinatorica Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Jajce Ehlimana Drek se zahvalila na dočeku i učenicama banjalučke medrese čestitala na hrabrosti i snazi da ponosno i dostojanstveno koračaju Banjalukom noseći svoje krune i čuvajući svoj i naš identitet.

Šetnja djevojaka pod hidžabom glavnom banjalučkom ulicom bila je završna aktivnost ove posjete i obilježavanja Svjetskog dana hidžaba u Banjaluci.

Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba, koji je ustanovljen na prijedlog studentice Nazme Kan iz Njujorka. Željela je podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Odlučila se na taj potez nakon što je u Njujorku nakon terorističkog napada 2001. godine doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab.

U mnogim državama se 1. februar obilježava kao Dan hidžaba, koji je više nego bilo koji drugi odjevni predmet faktor prepoznavanja muslimanki širom svijeta. Hidžab se, međutim, u islamu ne tretira kao poseban vjerski simbol i obilježje, nego kao propis.

Akcija obilježavanja Dana hidžaba veoma brzo dobila je globalne razmjere, a već nekoliko godina obilježava se i u Bosni i Hercegovini.

U islamskoj tradiciji, hidžab je vjerska obaveza punoljetne muslimanke propisana osnovnim izvorima islama. Hidžab kao takav predstavlja izraz skromnosti i poslušnosti Bogu, kao i spremnost da se živi prema propisima.

Ovisno o državi i regiji, nošenje marame može biti zakonom obavezno, može se smatrati ženinim izborom, dok je u nekim državama parcijalno i zabranjeno.

Nezavisne

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here