Home Vijesti U BiH više od 4.000 domaćinstava poboljšalo energetsku efikasnost EBRD-GEFF programom

U BiH više od 4.000 domaćinstava poboljšalo energetsku efikasnost EBRD-GEFF programom

0

Ove godine zima u Evropi je bila hladna i skupa.

Uz vrlo niske temperature, porasla je cijena ključnih energenata – struje i plina. Rekordan rast cijena energenata, koji je evropske troškove električne energije gurnuo do rekordnih visina, doveo je do skupe sezone grijanja za potrošače. 
Cijena plina se formira kvartalno i obračunava se po formuli koja je u velikoj mjeri zasnovana na cijeni nafte na berzama u prethodnih devet mjeseci. 
S obzirom da cijena nafte stalno raste, raste i cijena plina. Prateći ovaj trend, za očekivati je da bi plin u drugom kvartalu, odnosno od aprila ove godine, potencijalno mogao da poskupi. 
Međutim, možemo “uzeti energiju u svoje ruke” i odgovoriti na novo povećane cijene energije, a u konačnici i početi štedjeti novac.
Energetski efikasna domaćinstva – pametan i brz odgovor na rastuće cijene energije
Energetska efikasnost u osnovi znači korištenje manje energije za obavljanje istog posla ili određene funkcije. 
Neophodno je razlikovati “energetsku efikasnost” od “uštede energije”, jer ušteda energije uvijek podrazumijeva oblik odricanja, odnosno smanjenje obima posla, dok efikasno korištenje energije u domaćinstvima znači održavanje istog nivoa kvaliteta života. 
Implementacija mjera energetske efikasnosti, kao što su toplotna izolacija, ugradnja toplotnih pumpi, solarnih panela, peći na pelet, efikasnih prozora i vrata, dovodi do smanjenja potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, čime se ispunjavaju koraci na putu zacrtanom u EU Zelenom planu. 
Također, što je najvažnije, omogućava značajne uštede novca na godišnjem nivou. 
Primjerice, ugradnjom toplotne pumpe u kombinaciji sa dobrom toplotnom izolacijom vanjskih zidova i energetski efikasnim prozorima na porodičnoj kući moguće je uštedjeti okvirno do 2.500 KM godišnje, te smanjiti emisiju CO2 do 15 tona godišnje. 
Primjenom istih mjera u stanu moguće je potencijalno smanjenje troškova do 1.200 KM godišnje, te smanjenje emisije CO2 za 7 tona godišnje.
Pretvorite svoj dom u energetski efikasan prostor uz program EBRD-GEFF i EU poticaj do 20%
GEFF za Zapadni Balkan je program koji implementira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa ciljem dekarbonizacije i ozelenjavanja stambenog sektora na Zapadnom Balkanu, uključujući i BiH, pružanjem poticaja stanovništvu.
“GEFF program omogućava povrat dijela sredstava kroz grantove Evropske unije, a u zavisnosti od broja uvedenih mjera energetske efikasnosti poticaji rastu i do 20%. Ukupna vrijednost investicija u zelene tehnologije kroz GEFF program na Zapadnom Balkanu je 135 miliona eura, od čega je za BiH namijenjeno više od 30 miliona eura. Danas su domaćinstva mnogo svjesnija mogućnosti koje donosi unapređenje energetske efikasnosti domova, a direktan pokazatelj toga je veliko interesovanje javnosti i broj realizovanih projekata”, rekla je Dragana Tanasić, menadžerica projekta GEFF za Zapadni Balkan.
Za samo četiri godine, od kada je program GEFF aktivan na Zapadnom Balkanu, više od 12.000 domaćinstava u regionu poboljšalo je energetsku efikasnost svojih domova, uključujući više od 4.000 porodica iz BiH. 
Evropska unija je do sada donirala ukupno 10 miliona eura stanovnicima regije za ulaganja u zelene tehnologije, od čega su 2 miliona eura donirana domaćinstvima u BiH. 
Energetski efikasni prozori i vrata, kotlovi na biomasu i toplotna izolacija su najtraženiji proizvodi kada je u pitanju ulaganje u zelene tehnologije.
Zahvaljujući primjeni energetski efikasnih tehnologija, domaćinstva na Zapadnom Balkanu su smanjila emisiju CO2 za 15.000 tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 9.500 automobila sa ulica.
Kako odabrati najbolje energetski efikasne tehnologije za vaš dom?
Program EBRD-GEFF uspostavio je saradnju s više od 4.000 najboljih u klasi proizvođača i prodavača energetski efikasnih tehnologija, opreme i materijala iz cijelog regiona. 
Svi oni su dostupni u online katalogu GEFF Tehnološkom selektoru i ispunjavaju visoke standarde efikasnosti koje je definisala EBRD, čime se garantuje kvalitet.
Za okvirnu procjenu potencijalnih ušteda koje se mogu ostvariti instaliranjem energetski efikasnih tehnologija u vašem domu, EBRD-GEFF program je razvio online Kalkulator uštede energije. Osim ušteda, Kalkulator nudi informacije o tome kako određene aktivnosti utječu na emisije stakleničkih plinova.
Energetsku efikasnost svog doma možete poboljšati apliciranjem za EBRD-GEFF kredite preko jedne od sljedećih partnerskih finansijskih institucija koje djeluju u BiH: Partner MKF, UniCredit banka Mostar, UniCredit banka Banja Luka, Intesa Sanpaolo banka, Sparkasse banka, ProCredit banka i Mikrofin.
GEFF se implementira na cijelom Zapadnom Balkanu kroz Regionalni program energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP Plus), koji finansira Evropska unija, a provodi se u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Program tehničke podrške koji je dostupan putem ove kreditne linije osiguravaju Savezno ministarstvo finansija Republike Austrije i Investicioni okvir za Zapadni Balkan.
Za više informacija posjetite GEFF u BiH Facebook stranicu ili web stranicu programa. 
Adblock test (Why?)