Home Biznis U Brčkom otvoren sajam obrazovanja i zapošljavanja

U Brčkom otvoren sajam obrazovanja i zapošljavanja

0

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH u saradnji s Omladinskim centrom “Vermont“, uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, danas je organizovao “V sajam obrazovanja i zapošljavanja“.

Manifestacija je osmišljena kao skup najbitnijih učesnika tražišta rada, odnosno poslodavaca, nezaposlenih, obrazovnog sektora, nadležnih državnih institucija i organizacija.

Iz brčanskog Zavoda za zapošljavanje istakli su da sajam postaje sve značajniji što je rezultat sve većeg broja učesnika jer na ovaj način se stvara povoljnija radna klima i informiše se o trenutnom stanju tržišta rada. Također, svršeni osnovci i srednjoškolci imaju priliku informisati se o daljem obrazovanju i usavršavanju.

Na ovogodišnjem sajmu obrazovanja i zapošljavanja više od 70 predstavnika iz obrazovnog i privrednog sektora je prezentovalo svoje programe rada i studiranja, dok je više od 1000 aktivnih tražilaca posla na brčanskom Zavodu za zapošljavanje i učenika brčanskih osnovnih i srednjih škola posjetilo sajam.

-Na ovakav način pokušavamo da napravimo određenu vrstu sinergije između tržišta rada i nezaposlenih lica, odnosno budućih potencijalnih radnika koji su još u školskim klupama. Kroz projekt ‘Karijernog usmjeravanja’ radimo s učenicima završnih osnovnih i srednjih škola tako da mladima predstavljamo prilike, odnosno ponude na tržištu rada. Najtraženija zanimanja su zanatska kao što su ugostiteljstvo, električari, kuhari, konobari, varioci i bravari – rekla je direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko Tamara Duvnjak Mitrović.

U okviru današnjeg sajma održan je i panel na temu “Ima li Brčko distrikt BiH odgovore na potrebe tržišta rada”.

Ovogodišnji sajam svečano je otvorio šef Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH Nedim Hamzabegović, rekavši da je veoma bitno podržati projekte koji se bave ovom tematikom.

-Smatramo da je nezaposlenost zajednički društveni problem s kojm se strateški moramo uhvatiti u koštac i mislim da su sajmovi izuzetna prilika da se poslodavci i radnici nađu na jednom mjestu te da se na taj način sagledaju potrebe i mogućnosti. Također, u sklopu sajma budući srednjoškolci i akademski građani imaju priliku informisati se te izabrati koju srednju školu ili studijski program da upišu nakon okončanja osnovnog i srednjeg obrazovanja – dodao je Hamzabegović.

U ime organizatora, direktor Omladinskog centra “Vermont“ Damir Radenković istakao je da je neformalno obrazovanje veoma bitno u karijernom usmjeravanju.

-Tendencija rasta neformalnog obrazovanja je u porastu u svijetu, ali i kod nas. Škole za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju su budućnost jer se ne možemo osloniti samo na formalno obrazovanje. Poslodavci uvijek traže određene vještine koje potražioci posla moraju posjedovati. Mi pomažemo nezaposlenim osobama tako da ih učimo kako da pišu projekate, biografije, motivaciona pisama te kako da aktivno traže posao – kazao je Radenković.

/

Adblock test (Why?)