Home Vijesti U Gazi otkrivena dva olovna sarkofaga

U Gazi otkrivena dva olovna sarkofaga

0

Arheolozi koji rade na 2.000 godina starom rimskom groblju otkrivenom u Gazi prošle godine pronašli su najmanje 125 grobnica, većinu s kosturima još uglavnom netaknutim, i dva rijetka olovna sarkofaga, saopštilo je palestinsko Ministarstvo antikviteta.

“Ovo je prvi put da smo u Palestini otkrili groblje sa 125 grobnica, a takođe je prvi put da smo u Gazi otkrili dva sarkofaga napravljena od olova”, rekao je Fadel Al-A'utul, stručnjak Francuske škole biblijskih i arheoloških istraživanja za “Reuters”.
Jedan od dva sarkofaga bio je ukrašen slikama grožđa, a drugi delfinima, rekao je A'utul, čija organizacija nadzire radove uz pomoć francuske humanitarne agencije Premiere Urgance International. “Potrebna su nam sredstva za očuvanje ovog arheološkog nalazišta kako istorija ne bi bila isprana”, dodao je. A'utul je rekao da se nada da će ovo mjesto postati turistička destinacija i muzej u kojem će se izlagati nalazi.
Najmanje 25 inženjera i tehničara bilo je angažovano na kopanju, čišćenju zemlje i očuvanju kostura. Takođe su spajali glinene posude pronađene u nekim grobovima. “Ovo je bez presedana. To produbljuje palestinske korjene na ovoj zemlji i pokazuje da datiraju hiljadama godina”, rekao je Džamal Abu Reida, glavni direktor Ministarstva antikviteta Gaze, prenosi “b92”.
Palestinske teritorije nekada su bile važno trgovačko mjesto za civilizacije još od starih Egipćana i Filistejaca opisanih u Bibliji, preko Rimskog carstva i krstaških ratova. U prošlosti su lokalni arheolozi ponovo zakopavali nalaze zbog nedostatka sredstava, ali francuske organizacije su pomogle u iskopavanju ovog mjesta, koje je u februaru prošle godine otkrila građevinska ekipa tokom radova na stambenom projektu koji je finansirao Egipat.
Adblock test (Why?)