Home Vijesti U gradu od 25 miliona stanovnika u aprilu nije prodat nijedan auto

U gradu od 25 miliona stanovnika u aprilu nije prodat nijedan auto

0

Najveća kineska metropolitanska oblast, dom za 25 miliona ljudi, pod strogim mjerama izolacije je već sedam nedjelja, dok Kina nastavlja sa svojim striktnim mjerama kontrole pandemije, koje su imale snažan uticaj na ekonomiju.

Vlasti su naredile ljudima da ostanu kod kuće i zatvore mnoge kompanije dok pokušavaju da suzbiju do sada najgoru epidemiju kovida u tom gradu. Ali dok su tamošnje vlasti u ponedjeljak najavile da će dozvoliti “nizak nivo aktivnosti” u nekim oblastima, mnogi stanovnici rekli su za CNN da im nije dozvoljeno da izlaze van svojih stambenih naselja.
Ograničenja zbog korone ozbiljno su uticala na lokalno tržište automobila – skoro svi auto-saloni su zatvoreni, a prodaja uopšte nije zabilježena, navodi se u saopštenju Šangajskog udruženja prodavaca automobila.
Prodaja automobila u Kini pala je 46 odsto u aprilu, u odnosu na mart 2022.
Bila je to najgora prodaja u aprilu u posljednjoj deceniji, objavilo je prošle nedjelje Kinesko udruženje proizvođača automobila. Kina je uvela stroga ograničenja dok se bori sa najvećom epidemijom virusa korona u više od dvije godine.
Prema procjenama CNN-a, više od 30 gradova u Kini je pod potpunim ili djelimičnim zatvaranjem, što pogađa do 187 miliona ljudi širom zemlje.
Šangaj je izuzetno važan za kinesku automobilsku industriju. Grad je na prvom mjestu po ukupnoj prodaji automobila – u Šangaju je prošle godine prodato oko 736.700 novih vozila, najviše među svim kineskim gradovima, prema statistikama glavnog regulatora osiguranja u zemlji. To je takođe veliki proizvodni centar, dom proizvođača automobila kao što su Tesla i Volkswagen, kao i velikih dobavljača dijelova kao što su Bosch i ZF Group.
Karantini u Šangaju i drugim kineskim gradovima izazvali su velike poremećaje u lancu snabdijevanja i pogodili potrošnju u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji. Tako, uprkos lokalnoj proizvodnji, nagli pad prodaje bilježe veliki proizvođači, od kojih neki nude i kompletnu onlajn uslugu.
Teslina prodaja u Kini u aprilu pala je čak za 98 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je proizvodnja u fabrici u Šangaju bila manja za 81 odsto. To je veliki udarac za američkog proizvođača automobila nakon doborg početka godine u Kini.
Toyota je prošle nedjelje objavila da je zatvorila 14 proizvodnih linija u osam fabrika u Japanu, zbog nestašice dijelova kao posljedica zatvaranja u Šangaju.
Nissan Motor je takođe prijavio pad prodaje od 46 odsto u Kini u odnosu na godinu dana ranije.
(B92)
Adblock test (Why?)