Home Biznis U Hrvatskoj sve više turista, pretežno stranih

U Hrvatskoj sve više turista, pretežno stranih

0

U Hrvatskoj trenutno boravi 90.000 turista – većinom stranih, što je znatno više nego lani, a za Uskrs i proljećne školske praznike očekuje se i jači promet domaćih turista i učenika na ekskurzijama, te ukupno bolji uskršnji rezultati od prošlogodišnjih, kažu iz turističkog sektora.

Najviše turista je na Istri, Kvarneru, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a među najposjećenijim destinacijama su Dubrovnik, Poreč, Rovinj, Zagreb i Split.

Među strancima najviše turista stiglo je iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Slovačke, Češke i Slovenije, rekli su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Za Uskrs prošle godine bilo je 2021. godine znatno manje turista, oko 17.000, dok ih je 2019. na taj dan bilo oko 86.000, prenose hrvatski mediji.

Ukupno je do do 14. aprila ove godine u Hrvatskoj bilo milion turista i ostvarili su 3,1 milion noćenja, što je za 121 odsto više nego u istom razdoblju 2021. godine, te 76 odsto dolazaka i 92 odsto noćenja iz 2019. godine.

Turistički profesionalci vjeruju da će turista biti više i u predsezoni, a ne samo tokom ljeta.

I iz Ministarstva turizma i sporta posljednjih dana poručuju da se, nakon kratkog zastoja i usporavanja zbog rata u Ukrajini, buking nastavlja, a turisti dolaze, te bi sezona u Hrvatskoj mogla da bude odlična.

Adblock test (Why?)