Home Biznis U januaru zabilježen blagi rast industrijske proizvodnje u BiH

U januaru zabilježen blagi rast industrijske proizvodnje u BiH

0

Proizvodnja kapitalnih proizvoda u januaru veća je za 6,3 posto u odnosu na decembar prošle godine, energije za 2,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,7 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 0,7 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,5 posto.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, u januaru proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 7,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 2,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto, dok je proizvodnja energije manja za 9,7 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u januaru u poređenju sa decembrom 2022. u vađenju ruda i kamena bilježi rast od 9,2 posto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom od 0,6 posto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad od 0,4 posto.

U januaru u odnosu na isti mjesec lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena u prerađivačkoj industriji veća je za 1,9 posto, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 4,1 posto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 8,2 posto.

(Srna)

Adblock test (Why?)