Home Vijesti U planu američke “patrole” sve do Mjeseca

U planu američke “patrole” sve do Mjeseca

0

Američka vojska planira da proširi svoje svemirske operacije izvan geostacionarne orbite sve do Mjeseca.

Do sada se svemirska misija SAD protezala do 35.000 kilometara iznad Zemlje.
Laboratorija za istraživanje koja pripada vazdušnim snagama SAD proširuje taj domet za deset puta, a područje operacija za 1.000 puta.
Američka vojska ranije je govorila o proširenju operativnog domena, ali sad po tom pitanju preduzima određene mjere.
SAD planiraju da lansiraju satelit, vjerovatno opremljen snažnim teleskopom, u cislunarni svemir. Satelit će se zvati “Ciskular hajvej patrol sistem”.
Istraživačka laboratorija planira da izda zahtjev za prijedloge prototipa za “CHPS” satelit 21. marta te da objavi dodjelu ugovora za njegovu izgradnju u julu.
Laboratorija američkog ratnog vazduhoplovstva nadgledaće razvoj satelita, a on je, zapravo, početak proširivanja operacija američke Svemirske komande sa geostacionarnog svemira na područje sa dalje strane Mjeseca.
“To je prvi korak za američke svemirske snage, kako bi mogle znati šta se događa u cislunarnom prostoru, a zatim identifikovati sve potencijalne prijetnje američkim aktivnostima”, objašnjava Brajan Viden, direktor programskog planiranja “Sejkur vorld fondejšn”.
Viden ne misli da će satelit uključivati ​​mogućnosti za odgovor na bilo kakve prijetnje, već da će prvenstveno služiti za pružanje uvida u situaciju u tom prostoru.
Naučni portali postavljaju pitanje zašto je američka Svemirska komanda zainteresovana za proširenje svojih operacija na Mjesec?
Glavni razlog, koji navodi američka strana, jeste upravljanje sve većim svemirskim saobraćajem u lunarnom okruženju, uključujući nekoliko komercijalnih misija koje sponzoriše NASA, zatim program svemirske agencije “Artemis”, kao i one drugih nacija.
Adblock test (Why?)