Home Politika “Unutar stranaka postoje frakcije”: Raspada li se koalicija opozicije u RS-u?

“Unutar stranaka postoje frakcije”: Raspada li se koalicija opozicije u RS-u?

0

Politički analitičari smatraju postojanje frakcija unutar stranaka ne znači nužno napuštanje stranke, ali ipak neko mora preuzeti odgovornost za loše izborne rezultate.

Zbog loših izbornih rezultata, predsjednik SDS-a i članovi Predsjedništva stranke podnijeli su ostavke. Do sjednice Glavnog odbora SDS-a, na kojoj će se odlučiti o daljnjem djelovanju, oni će funkcionisati u tehničkom mandatu, javlja BHRT.

Da li je opozicija u Republici Srpskoj pred raskolom nakon izbornog neuspjeha i da li će biti novih cijepanja unutar vodećih opozicionih stranaka u ovom entitetu?

Nismo tražili bilo kakve alibije za loše izborne rezultate na svim nivoima, izjavio je predsjednik SDS-a, objašnjavajući ostavke koje je podnijelo kompletno Predsjedništvo ove stranke.

„Kao predsjednik stranke imam najveću odgovornost, ali i članovi Predsjedništva imali su identičan stav. Moja definitivna odluka je da se podnosi ostavka organima stranke, Glavnom odboru i Skupštini, ali identičan stav su imali svi članovi predsjedništva i mi sada do izvjesnog vremena funkcionišemo samo u tehničkom mandatu“, izjavio je dosadašnji predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Raskol u opoziciji prije nekoliko dana najavio je predsjednik DNS-a. Nakon kratkog opozicionog djelovanja, ne isključuje mogućnost da DNS sa četiri kompenzaciona mandata ponovo bude dio vladajuće većine u Republici Srpskoj.

„Nakon što se ozvaniče rezultati izbora, PDP će se podijeli na 3-4 političke partije, gospodin Vukanović ostaće u svojoj mržnji, sa SDS je pitanje šta će se desiti“, stava je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

“Nešić je frustriran, jer sam ga na vrijeme demaskirao i prvi rekao da nam ne treba u opoziciji”, kaže Nebojša Vukanović. predsjednik Liste za pravdu i red.

Nešićevu najavu cijepanja unutar PDP-a i SDS-a ne želi da komentariše.

„On je i ranije bio blizak sa Stanivukovićem pa možda ima insajdersku informaciju, ali ja o tome ne mogu da govorim. Ono što je sigurno je da će moja Lista za pravdu i red i dalje biti beskompromisni borac“, navodi Vukanović.

Odbornik u banjalučkoj Skupštini Milko Grmuša, za kojeg se u javnosti špekulisalo da će napustiti PDP jer je u nemilosti stranke, a naročito gradonačelnika Banje Luke, demantovao je da osniva svoju stranku. Osim reformi, zalagaće se, kaže, za eliminaciju skrivenih uticaja moćnika.

„Budućnost su imena i liste. To je ono što je važno. Narodu više ne trebaju stranke. BiH je rekorder u Evropi. Još jedna stranka, ne vidim nikakav smisao. Ne planiram napustiti PDP, već širiti koncept“, kaže Grmuša.

Politički analitičari smatraju postojanje frakcija unutar stranaka ne znači nužno napuštanje stranke, ali ipak neko mora preuzeti odgovornost za loše izborne rezultate.

„Postojanje frakcija nije nužno da će doći do podjela, cijepanje zavisi da li postoji jak kohezioni faktor koji te struje može da ujedini. Borba protiv vlasti ili jednog političara nije dovoljno snažan kohezioni faktor, mora da bude neki dodatni razlog i motiv. Za sad ga ne vidim“, navodi politolog Vojislav Savić.

Sjednica Glavnog odbora SDS-a biće održana 12. novembra u Banjoj Luci, na kojoj će biti odlučeno hoće li i kada biti raspisani unutarstranački izbori na svim nivoima, što je prijedlog Predsjedništva ove stranke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here