Home Biznis VIDEO: Najveći šoping-centar u Evropi poluprazan

VIDEO: Najveći šoping-centar u Evropi poluprazan

0

Zbog sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji nakon invazije na Ukrajinu sve više velikih brendova napušta zemlju. Posljedice su vidljive i u Aviaparku, gdje su brojne trgovine zatvorene.

“Možemo preživjeti bez sve te fensi odjeće ili kapitalističke brze hrane, ali vidite koliko je radnih mjesta nestalo. To će stvoriti ogromnu nezaposlenost. I trebat će puno vremena za pronalaženje novih poslova”, kaže Sergey.

Veliki broj brendova zatvorio trgovine

IKEA je zatvorila svoja vrata, a ne rade ni brojni modni brendovi. Trgovine su zatvorili Boss, Zara, Levi’s, Tommy Hilfiger, Adidas, Pull&Bear, Bershka, Oysho, Tous, Bobbi Brown, H&M, Mango, Monkl, Vagabond, Stradivarius, Puma, Crocs, Vans i Benetton.

“Women’s Secret je zatvoren. Očito će Ruskinje od sada odjeću kupovati u Boljševički”, rekao je Sergey. Boljševička je ruska tvornica odjeće koja je za vrijeme SSSR-a bila jedan od najvećih proizvođača odjeće u državi.

U Rusiji i dalje rade Nike, Ralph Lauren, Gap, Decathlon i Reebok. Dio francuskih brendova nije zatvorio dućane, a poslovanje je nastavio i Renault, koji u Rusiji ima tvornice automobila.

“Otišao je i Samsonite, ali nije da ćemo moći putovati još dugo”, rekao je Sergey.

Zatvoreni su i Swarovski, Jo Malone, Swatch, Levi’s, Sephora, Nespresso, H&M Home i Starbucks.

“Trgovine se zatvaraju, a cijene rastu”

“Iako se mnogi dućani zatvaraju, cijene su sve veće. Mnogi ljudi sad kupuju prije nego što brendovi odu. Pogotovo u Moskvi i Sankt-Peterburgu. Rusi su kroz povijest naučili da se ne može vjerovati nacionalnoj valuti jer se uvijek nešto dogodi”, kaže bloger i dodaje da u ovakvim situacijama Rusi masovno kupuju jer ne znaju koliko toga će si moći priuštiti nakon što rubalj izgubi vrijednost.

“Ponekad mi se čini da živimo u Matrixu”, rekao je Sergey. “iPhonei se neće prodavati, pa ćemo kupovati kineske mobitele, poput Viva. Lošije su kvalitete, ali kažu da koriste mnogo američkih čipova… Vidjet ćemo.

Razumijem da je u Ukrajini situacija mnogo tužnija i teža, ali ja snimam u Rusiji. Shvaćam da zatvaranje dućana s odjećom i restorana s brzom hranom nije tako strašno kao ono što se događa u Ukrajini”, rekao je bloger na kraju videa.

(Index)

Adblock test (Why?)