Home Biznis Video poruka Novalića: Nastavili smo jačati našu ekonomiju

Video poruka Novalića: Nastavili smo jačati našu ekonomiju

0

Govorio je o povećanju zaposlenosti, penzija, socijalnih i boračkih naknada, izvoza, kao i o najvažnijim infrastrukturnim i energetskim ciljevima.

– Zadovoljstvo mi je da mogu kazati da je Federacija, zahvaljujući našem predanom radu i provedenim reformama, u potpunosti likvidna, finansijski stabilna i da bilježi rast. Zahvaljujući tome, redovno servisiramo sve obaveze prema građanima.

Ostvareni rast nam je omogućio da imamo rekordan i stabilan budžet, a to znači redovne isplate svih naknada, ali i ulaganja u razvoj.

Stvorili smo uslove da godišnje povećavamo penzije dva puta. Dodatno, u posljednjih godinu dana uspjeli smo ih povećati čak pet puta.

Uskoro ide i usklađivanje boračkih naknada, u skladu sa izmjenom seta boračkih zakona i tzv. švicarskom formulom. Ta prava smo zagarantovali zakonom, a ne da mole za svoja prava.

Naši javni prihodi rastu. Raste izvoz, zaposlenost, penzije, socijalne i boračke naknade.

Uprkos svjetskim krizama, mi smo radeći predano na provođenju reformi, otvorili više od 64.000 novih radnih mjesta. To je osam puta više nego u mandatu prethodne Vlade.

Naš izvoz je udvostručen. 2015. je iznosio 5,7 milijardi, a protekle godine 12,1 milijardu maraka.

Mi se nismo zaduživali radi servisiranja tekućih obaveza i potrošnje. Zaduženja Federacije su za kapitalna ulaganja, investicije u putnu infrastrukturu, energiju, privredu… Za razvoj i budućnost.

Zvanični podaci govore da je po glavi stanovnika, zaduženost Federacije skoro duplo manja, od zaduženosti u drugom entitetu. Zahvaljujući rezultatima Federacije, kreditni rejting BiH je bolji.

Nastavljamo ulaganja u kapitalne projekte. Najvažniji su nam izgradnja puteva, razvoj željezničkog i avio saobraćaja, ali i energetska neovisnost i razvoj poljoprivredne.

Federacija je danas veliko gradilište. U izgradnji je trenutno 60 kilometara autoputa, ukupne vrijednosti više od 2 milijarde maraka. Naš fokus je izgradnja brzih cesta, da povežemo sve dijelove Federacije. Posebno ona područja kojima ne prolazi autoput.

Intenzivno gradimo solarne elektrane i vjetroparkove, te iz obnovljivih izvora energije proizvodimo sve više struje.

Zašto nam je sve ovo važno?

Zato što razvoj infrastrukture i izgradnja novih energetskih kapaciteta, jača našu privredu, zaposlenost i investicije. Stvara preduslove i mogućnosti za razvoj i ostanak mladih u svojoj domovini – poručio je premijer Novalić.

(
)

Adblock test (Why?)