Home Vijesti Vidović: Budžet Srpske biće veći za oko 300 miliona KM

Vidović: Budžet Srpske biće veći za oko 300 miliona KM

0

​BANJALUKA – Budžet Republike Srpske biće, predstojećim rebalansom, veći za oko 300 miliona KM, a taj novac će biti usmjeren ka građanima.

Planiramo i dodatna izdvajanja za nabavku prehrambenih proizvoda i naftnih derivata, ali i subvencije za nabavku osnovnih životnih namirnica.
Rekla je to “Glasu Srpske” ministarka finansija RS Zora Vidović te dodala da još rade na rebalansu budžeta koji bi trebalo da bude usvojen u junu.
“Od početka godine imamo povećanje poreza. Prihodi od indirektnih poreza koji su pripali RS povećani su za 22 odsto za četiri mjeseca ove godine u odnosu na lani i iznose 543,5 miliona KM. Javni prihodi koje ubire Poreska uprava veći su za 14 odsto i iznose 911,5 miliona KM. Razlozi za ovakve rezultate su u boljoj naplati, ali i inflaciji, koja je za sada još ispod 10 odsto, ali je teško predvidjeti njene dalje tokove, s obzirom na kretanja na svjetskim berzama i tržištima, zbog čega smo pripremili novi set mjera, drugi u ovoj godini”, navela je Vidovićeva.
U okviru mjera koje su planirali Vidovićeva navodi da će morati raditi na korekciji plata, penzija, boračkog dodatka i socijalnih davanja.
“U ovim trenucima najvažnije je podržati najugroženije. Ukupno će nam za sva ova povećanja do kraja godine trebati 159 miliona KM, a dodatno ćemo ojačati privredu, poljoprivredu i investicije. Očekujemo da će budžetski okvir biti povećan za oko 300 miliona KM i taj novac biće usmjeren prema građanima”, kazala je Vidovićeva.
Pojasnila je da su u rebalansu planirana povećanja plata budžetskih korisnika i boračkih davanja za po deset odsto te da je već ukalkulisan rast penzija za isto toliko.
“Dodatnih 50 miliona smo planirali da izdvojimo za socijalna davanja. Sav ovaj novac u budžetu je od onog što privreda isplati, a privrednici su u veoma teškoj situaciji. Zbog toga ćemo i njih podržati. Planirali smo dodatna izdvajanja za privredu i poljoprivredu u iznosu od 40 miliona KM”, dodala je Vidovićeva.
Vlada RS je već u okviru interventnih nabavki kupila određene vrste robe, a nastavlja da prati kretanje cijena na međunarodnom tržištu.
“Blagovremeno ćemo reagovati u okviru raspoloživih resursa. Zbog toga ćemo planirati i novac za nabavku prehrambenih proizvoda i naftnih derivata, ali i subvencije za nabavku osnovnih životnih namirnica”, naglasila je Vidovićeva.
Navela je da je jedna od mogućnosti ograničavanje cijena ili njihovo zamrzavanje.
“Trenutno je u skladu sa Zakonom o regulisanju cijena na snazi određivanje marži na naftu i naftne derivate i ograničenje marži na osnovne životne namirnice koje se određuju u odnosu na nabavnu cijenu”, zaključila je Vidovićeva.
Zora Vidović kazala je da su uprkos svim dešavanjima uspjeli sve budžetske obaveze redovno isplaćivati, ali i povećati određena davanja.
“Ove godine smo imali izmjenu i povećanje plata i penzija, koje ćemo dodatno korigovati”, poručila je Vidovićeva.
Adblock test (Why?)