Home Vijesti Višković: Hitno rješavati probleme u “Elektroprenosu”

Višković: Hitno rješavati probleme u “Elektroprenosu”

0

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da je krajnje vrijeme da se problemi u “Elektroprenosu BiH” počnu rješavati, te da se aktivnije radi na pitanjima koja predstavljaju problem za cijelu BiH.

Višković je rekao da očekuje da će se formiranjem nove Vlade Federacije BiH (FBiH) problemi početi rješavati, podsjetivši da su entitetski premijeri članovi Skupštine “Elektroprenosa” i da se odluke donose konsenzusom.
Kazao je da ukazuje na taj problem otkad po službenoj dužnosti kao premijer učestvuje u Skupštini akcionara “Elektroprenosa”, napominjući da je ovo problem za cijelu BiH, a ne samo Republiku Srpsku ili drugi entitet.
Višković je naveo da ima novca na računima “Elektroprenosa”, ali da taj novac rapidno gubi vrijednost ležeći u određeni bankama u BiH.
“Nešto što je koštalo milion KM prije godinu dana, danas košta značajno više.
Ako ste za taj isti novac mogli da uradite, na primjer, 100 kilometara novog dalekovoda, danas to ne možete uraditi za isti novac”, rekao je Višković, prenosi Srna.
Podsjetio je da je prije petnaestak dana zapadni dio Republike Srpske ostao bez napajanja električnom energijom na nekoliko časova.
Prema njegovim riječima, ljudi koji žive u Banjaluci znaju kako je taj grad izgledao prije 20 ili 30 godina i koliko je stambenih objekata bilo tada, a koliko ih ima danas.
“Energetski kapaciteti koji opslužuju Banjaluku ostali su na nivou devedesetih godina. Nadam se da će svi trafoi koji snabdijevaju naše gradove izdržati naponske udare, jer novosagrađene zgrade priključene su na iste trafo-stanice koje su bile projektovane u nekom drugom periodu”, dodao je Višković.
On je istakao da je u Banjaluci trebalo da budu izgrađena dva trafo-postrojenja, od kojih jedan u okolini “Incela”, a drugi gdje je “M:telova” direkcija.
“Ta odluka je donesena prije pet godina, a tek sada se tu nešto može raditi. Međutim, planirana sredstva do prije pet godina nisu ni blizu dovoljna da danas sagradite to što je tada planirano”, napomenuo je Višković.
On smatra da treba doći do izmjene plana kako bi se što prije počela graditi ta dva trafo-postrojenja.
“Krajnje je vrijeme da se u `Elektroprenosu` urede neke stvari, te da se počnu aktivnije rješavati određena pitanja”, poručio je Višković.
On je rekao da ovaj problem nije samo u Banjaluci i Republici Srpskoj, već i u FBiH, sa jednom naznakom da su ipak malo mudrije radili u nekom prethodnom periodu, jer su, kako kaže, svoje projekte koji su u određenom momentu odobreni i realizovali.
“U Sarajevu, Gračanici, Živinicama i Mostaru sagrađena su nova naponska postrojenja i na neki način oni su to značajno korigovali u odnosu na Republiku Srpsku”, naveo je Višković.
Višković je rekao da sumnja da je neko svjesno projekte u Republici Srpskoj potcijenio u smislu novčanih iznosa.
“Onda kada dođete do tendera i javne nabavke, ne možete da realizujete tender, jer imate nedovoljna sredstva za izgradnju tog objekta. Oni su realnije u FBiH procjenjivali svoje objekte i, onda kada dođu u fazu tendera, izaberu izvođača i na kraju realizuju taj projekat”, pojasnio je Višković.
On je naveo da ovo nije samo njegova sumnja, već ima i dokaze za to, jer je mali broj tendera na prostoru Republike Srpske prošao, zbog nedostatka sredstava, jer su ponude bile veće nego što su bila odobrena sredstva za tu vrstu projekta.
“Mislim da je to neko svjesno opstruisao. Sigurno da ćemo dolaskom novog premijera FBiH morati da pitanja postavimo na sto i da ih što hitnije rješavamo”, poručio je Višković.
Adblock test (Why?)