Home Vijesti Vjosa Osmani pozvala NATO da primi Bosnu i Hercegovinu i Kosovo u...

Vjosa Osmani pozvala NATO da primi Bosnu i Hercegovinu i Kosovo u članstvo

0

Pokrenućemo jak međunarodni lobi

Predsjednica Kosovo Vjosa Osmani pozvala je NATO da ubrza proces članstva za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu u vrijeme ukrajinske krize i narušene sigurnosne situacije te da ostavi političke razlike po strani.

Osmani kaže da NATO mora da primijeti da se ova kriza može prenijeti na Balkan i na ostale dijelove Evrope te da je članstvo Kosova i Bosne u Alijansi ključno i za sigurnost cijele Evrope.

Također ona je istakla da Kosovo jasno stoji uz narod Ukrajine dok je Srbija još jednom jasno pokazala da je na strani Rusije. Govorila je i o namjerama i ciljevima Rusije na Zapadnom Balkanu, koje pokušava ostvariti preko Srbije.

Žestoko je kritikovala i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kazavši da koristi Milorada Dodika da uništi jedinstvo Bosne i Hercegovine.

Osmani boravi u službenoj posjeti Turskoj, danas će se sastati i sa turskim predsjednikom Erdoganom u Ankari. Tema sastanka će između ostalog biti i NATO te situacija na Balkanu.

Predsjednica Kosova dala je ekskluzivni intervju za tursku državnu televiziju, međunarodni kanal TRT World, za emisiju Across th Balkans posvećenu Balkanu koju uređuje i vodi Nafisa Latić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here