Home Biznis Vlada KS dala saglasnost za realizaciju tri značajna projekta u ‘Poljoprivrednom dobru...

Vlada KS dala saglasnost za realizaciju tri značajna projekta u ‘Poljoprivrednom dobru Butmir’

0

Vlada Kantona Sarajevo (KS) dala je saglasnost Ministarstvu privrede za realizaciju tri izuzetno značajna projekta u Kantonalnom javnom preduzeću “Poljoprivredno dobro Butmir”, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Prvi je projekat rekonstrukcije i sanacija krovnih površina objekata ovog dobra, za šta je planirano izdvojiti do 960.000 KM.

“Poljoprivredno dobro Butmir” će realizacijom projekta dobiti jednu od najsavremenijih farmi u Bosni i Hercegovini, čime će objekti izgrađeni još 1980. godine biti rekonstruisani i obnovljeni, što bi omogućilo bolje uslove za držanja stoke te dalo nove mogućnost za dalju modernizaciju farme.

Za realizaciju projekta je planiran budžetski novac u 2023. godini.

Drugi značajan projekat koji je podržala Vlada Kantona je “Instaliranje postrojenja za dehidraciju mulja s postrojenja otpadnih voda”, za čiju realizaciju je osigurano do 140.000 KM.

– Podsjećamo da je ovo preduzeće u saradnji s Ministarstvom privrede KS realiziralo tri bitna projekta u cilju uređenja sistema ispuštanja otpadnih voda, i to onaj koji se odnosio na instaliranje i puštanje u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zatim priključak na gradski kolektor te posljednji, koji se odnosio na sanaciju i zatrpavanje kanala koji je otpadne vode vodio do rijeke Dobrinje – podsjećaju iz resornog ministarstva.

Kako je obrazložio ministar privrede Zlatko Mijatović, uz instaliranje postrojenja za dehidraciju mulja, ovo preduzeće će zaokružiti cijeli ciklus koji će se sastojati od prikupljanja otpadnih voda, preko prečišćavanja i odvajanja čvrstog materijala, do dehidracije mulja koji bi se koristio kao umjetno gorivo.

– Ovim se otvara mogućnost da preduzeće izađe na tržište i prodajom umjetnih goriva te ostvari još jedan izvor prihoda – naveo je Mijatović.

Najavio je i zaključivanje sporazuma Ministarstva privrede i “Poljoprivrednog dobra Butmir” o sufinansiranju ovog projekta.

Treći važan projekt za ovo preduzeće ali i za privredu Kantona je ugradnja ležišta u proizvodnim objektima Poljoprivrednog dobra Butmir”, za šta je predviđeno ulaganje do 100.000 KM.

U proteklom periodu, “Poljoprivredno dobro Butmir” nije uspjelo osigurati novac za ugradnju gumenih ležišta koja bi poboljšala uslove rada u objektima, a samim tim i zdravstveno stanje muznih grla, što bi u konačnici povećalo proizvodnju mlijeka, stanje reprodukcije i stanje s oboljenjima papaka te samim tim bi smanjilo veterinarske troškove.

– Muzna grla u ovim objektima drže se na vezu i pod njima su betonska ležišta koja zbog vlage mogu da izazovu kožne bolesti i infekcije, povrede zglobova, kao i povrede papaka zbog proklizavanja na betonskoj podlozi. Ugradnjom gumenih ležišta, muznim grlima bi bili omogućeni mekano i suho ležište, pošteda zglobova i dobro rasterećenje papaka, što bi u konačnici rezultiralo većom proizvodnjom mlijeka – detaljno su obrazložili kreatori navedenog projekta iz ovog poljoprivrednog preduzeća.

Mijatović je saglasan s njima te je naglasio da su ciljevi projekta što bolje zdravstveno stanje muznih grla, povećanje mobilnosti i produktivnosti krava, umanjenje broja mehaničkih i traumatskih oboljenja papaka i broja uginuća grla zbog tih oboljenja te onemogućavanje poremećaja plodnosti ili padova, što u konačnici znači smanje svih vrsta veterinarskih troškova.

Iz ovog preduzeća također navode da će u isto vrijeme, ugradnjom gumenih ležišta biti najmanje upola smenjena upotreba prostirke (slama, piljevina), što će značajno smanjiti troškove nabavke prostirke.

Adblock test (Why?)