Home Biznis Vlada Srbije privremeno zabranila izvoz eurodizela, smanjena akciza

Vlada Srbije privremeno zabranila izvoz eurodizela, smanjena akciza

0

Vlada Srbije usvojila je Odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590.

„Ova Odluka donijeta je u cilju sprečavanja potencijalne nestašice ovog proizvoda, prouzrokovane globalnim poremećajem na tržištu derivata nafte, i u cilju obezbjeđenja sigurnog snabdjevanja tržišta Srbije derivatima nafte”„, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine.

Na današnjoj sjednici Vlade Srbije donijeta je i Uredba o izmjeni Uredbe o ograničenju visine cijena derivata nafte i predviđeno je da ona važi do 31. jula ove godine.

“Zbog povećanja proizvođačkih cijena derivata nafte u prethodnom periodu, a u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti i standarda građana i neometanog snabdjevanja tržišta derivatima nafte, na sjednici je donijeta odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto”, saopštila je Vlada Srbije u saopštenju.

Ograničena i cijena gasa

Na sjednici je usvojena Uredba o privremenoj mjeri ograničavanja cijene gasa i nadoknadi razlike u cijeni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

“Usljed globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cijene tog energenta u čitavoj Evropi, subjekti koji obavljaju djelatnost snabdjevanja i snabdjevanja na veliko prirodnim gasom, prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj cijeni od cijene iz novembra 2021. godine. Ova uredba ima za cilj da se otklone posledice skoka cijene tog energenta, ublaže posljedice energetske krize i zaštite privrede i građana koji su upućeni na njegovo korišćenje, kao i da se obezbjedi normalno snabdjevanje svih potrošača i ovim subjektima obezbijedi pravo na nadoknadu razlike”, naveli su u Vladi Srbije.

Podsjetimo, Vlada Srbije prethodno je 31. maja produžila trajanje Uredbe o ograničenju cijene naftnih derivata do 30. juna ove godine.

(nova.rs)

Adblock test (Why?)