Home Vijesti Volvo obustavlja isporuku automobila u Rusiju

Volvo obustavlja isporuku automobila u Rusiju

0

Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u ponedjeljak je objavio da do daljnjega obustavlja isporuke na rusko tržište i prva je automobilska kompanija koja se odlučila na taj potez, u kontekstu sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Kompanija je odluku o obustavi isporuka automobila donijela zbog “potencijalnih rizika povezanih s trgovinom sirovinama s Rusijom, uključujući sankcije koje su uveli EU i SAD”, stoji u saopćenju koje prenosi agencija Hina.

“Volvo Cars do daljnjega neće isporučivati automobile na rusko tržište”, navodi se dalje u saopćenju.

Glasnogovornik kompanije rekao je da Volvo na rusko tržište izvozi vozila proizvedena u tvornicama u matičnoj Švedskoj, te u onima u Kini i SAD-u.

Volvo je prošle godine u Rusiji prodao oko 9.000 automobila, prema podacima automobilske industrije.
Planovi za zatvaranje

Švedski proizvođač kamiona AB Volvo u ponedjeljak je objavio da je obustavio svu proizvodnju i prodaju u Rusiji zbog krize u Ukrajini.

I njemački proizvođač kamiona Daimler Truck poručio je danas da će smjesta zamrznuti svoje poslovne aktivnosti u Rusiji, uključujući saradnju s ruskim proizvođačem kamiona Kamazom.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu prošle sedmice nekoliko je kompanija, uključujući proizvođače automobila Volkswagen i Renault i proizvođača guma Nokian Tyres objavilo da planira zatvoriti ili preseliti proizvodnju iz Rusije, podsjeća Reuters.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here