Home Biznis Vrhunski servis na polju nafte prestaje da isporučuje tehnologiju u Rusiju

Vrhunski servis na polju nafte prestaje da isporučuje tehnologiju u Rusiju

0

Najveća kompanija za naftne usluge SLB saopštila je da zaustavlja isporuku proizvoda i tehnologije u Rusiju iz svih svojih operacija zbog proširenja zapadnih sankcija.

SLB, nekadašnji Schlumberger, kaže da se zabrana Rusiji sada primjenjuje na njene operacije širom svijeta, a ne samo na one iz Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država, Evropske unije i Kanade.

“SLB izuzetno ozbiljno shvata svoju odgovornost da poštuje zakone o kontroli izvoza i ekonomskim sankcijama, a kompanija ostaje u skladu sa međunarodnom zajednicom u osudi i pozivu na prekid rata u Ukrajini”, navodi se u saopštenju kompanije.

Firma sa sjedištem u Curacaou nedavno je imala 9.600 zaposlenih koji su radili za vodeće ruske naftne i gasne kompanije kao što su Gazprom njeft i Rosnjeft. Rad je doprinio 5 posto godišnjeg prihoda kompanije od oko 28 milijardi dolara.

Ranije ove godine, javio je Reuters, SLB je izvršio promjene u svom poslovanju kako bi ostao u skladu sa zapadnim sankcijama na naftnu opremu i transfer tehnologije. Promjene su uključivale zabranu zaposlenima u Rusiji da pristupe određenim softverima i sistemima za razmjenu poruka.

Kompanija, sa uredima u Parizu, Hjustonu, Londonu i Hagu, kritikovana je od strane grupa za ljudska prava i zaposlenih zbog odluke da ostane u Rusiji.

Američki rivali na naftnim poljima Halliburton i Baker Hughes prodali su ili stavili svoje ruske operacije u blok ubrzo nakon invazije u februaru 2022, prenosi RSE.

(
)

Adblock test (Why?)