Home Vijesti Vučić: Biće potpuna katastrofa ako Bugarska prekine dotok gasa iz Rusije

Vučić: Biće potpuna katastrofa ako Bugarska prekine dotok gasa iz Rusije

0

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju „potpuna katastrofa“ najava Bugarske da će da zatvori gasovod ukoliko Rusija počne da plaća tranzit u rubljama.

„To je za nas potpuna katastrofa. Svi ostali će nešto da dobiju. A mi nemamo odakle šta da dobijemo, osim preko Beregova iz Mađarske ili balkanskim tokom iz Bugarske. A ako nam to ukinu, ne znam šta da radimo“, rekao je Vučić u Vranju.

On je rekao da je ta najava stigla „kao grom iz vedra neba“.

„A ako presečete dotur gasa, valjda o tome i nas neko treba da pita“, rekao je on.

Vučić je rekao da će Srbija i dalje nastojati da kupi što više gasa, ali da je to nedovoljno na duži period.

„Mi smo izgradili sistem (gasovod), platili milijardu i po. Uradili smo sve a ništa ne zavisi od nas“, rekao je Vučić.

Dozvolićemo kontrolisan izvoz pšenice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da biti dozvoljen kontrolisan izvoz pšenice prema ugovorima država iz regiona, prvo prema Albaniji.

On je na otvaranju fabrike kompanije Teklas automotive u Vranju, odgovarajući na pitanja novinara o zabrani izvoza žitarica, rekao da su u trenutku zabrane izvoza postojali ugovora za izvoz 350.000 tona pšenice.

„Tada sam rekao zautavite izvoz, jer bi nestalo 800.000 tona iz robnih rezervi“, rekao je Vučić.

Dodao je da izvoz traže trgovci, a ne poljoprivrednici, pre svega Aleksandar Kostić, a i drugi kojima ne zna imena.

Vučić je rekao da ono što ostane pšenice da država otkupiti po tržišnim cenama i da će na zalihama biti bar 20 odsto više nego što je potrošnja.

To je, prema njegovim rečima, „domaćinsko ponašanje“.

Vučić je rekao i da se „umirilo“ tržište nafte i naftnih derivata jer su obezbedjene dovoljne količine i „pristojna“ cena.

Najavo je da će se do srede rešiti i problem da se registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima omogući točenje goriva u kanistere, pošto je po Uredbi o ograničenju cena naftnih derivata predvidjeno da se evro dizel toči samo u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.

O pozivu evroposlanika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da iza poziva grupe evroposlanika na zamrzavanje pristupnih pregovora sa Srbijom zbog stava prema Rusiji, stoje „uvek isti dežurni mrzitelji“ kojima je po njegovim rečima, san da Srbija nikad ni na koji način ne napreduje.

Odgovarajući na pitanja novinara u Vranju, gde je prisustvovao otvaranju pogona turske fabrike Teklas, Vučić je ocenio da je „mnogima najlakše“ da svoj bes iskale na Srbiji i da je zato njena pozicija „delikatnija“.

Prethodno je devet evropskih poslanika iz političke grupe „Obnovimo Evropu“ (Renew) zatražilo od EK da pozove Srbiju da se pridruži stavu EU o Rusiji u svetlu agresije na Ukrajinu i da privremeno zamrzne pristupne pregovore Srbije sa EU i prekine finansijsku podršku ako ignoriše poziv. Komentarišući slučaj drona iz Ukrajine koji je pao u Zagrebu, Vučić je ponovio da veruje da bi Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije oborilo tu letelicu.

„Neki nemaju čime a mi imamo najbolje rakete vazduh-vazduh, svakog dana i svako veče imamo ‘er polising’ našeg neba. Ne sme da se pusti bilo šta što bi na bilo koji način moglo da ugrozi naše gradjane. Hrvatska ima izvanrednu kopnenu vojsku, u točkašima su mnogo bolji od nas ali su trenutno slabiji u RV i PVO, zato su i kupili 12 aviona Rafal“, kazao je predsednik Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here